Index Vakbarát Hírportál

Több oldalról is durva támadást kapott Orbán Viktor

2023. június 28., szerda 08:06 | aznap frissítve

Orbán Viktor a Bildnek adott interjúban kapott egy kérdést, miszerint, „ha 1989-ben még a szovjetek ellen beszélt Budapesten, akkor most miért barátkozik mégis Putyinnal, és szegődött az oroszok mellé?” Ez a kérdés felmerült Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadóban is, aki ugyancsak egy kemény kérdést szegezett a kormányfőnek.

Mint arról korábban már írtunk, Orbán Viktor a Bildnek adott kétrészes interjút, melynek első felében többek között az orosz–ukrán háborúról és Vlagyimir Putyinról kapott kérdéseket. A miniszterelnök a német lapnak nyilatkozva megerősített több olyan dolgot is, amit a korábbi hónapokban is hangoztatott.

Kijelentette többek közt, hogy szerinte Ukrajna nem nyerheti meg a háborút, hogy az Ukrajnának való fegyverszállítás eszkalálhatja a konfliktust, és azt is elmondta, hogy szerinte Vlagyimir Putyin stabil és népszerű vezető Oroszországban. Beszélt továbbá arról is, hogy az orosz elnököt nem tartja háborús bűnösnek, és hogy Ukrajna szerinte már nem szuverén ország. 

A Bild újságírója egyik kérdésében azt kérdezte Orbán Viktortól, „ha 1989-ben még a szovjetek ellen beszélt Budapesten, akkor most miért barátkozik mégis Putyinnal, és szegődött az oroszok mellé?”.

„Orbán Viktor megalázza az európai értékeket”

Ugyanez a kérdés felmerült Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadóban is, aki közösségi oldalán azt írta, hogy a miniszterelnöknek észre kellene vennie valamit.

„Orbán Viktornak itt az ideje felismernie, hogy Ukrajna – amely 489 napja hevesen védi szabadságát, gyermekeit és jövőjüket, hatékonyan szembeszállva a posztszovjet neobirodalommal, egy történelmi sorozatgyilkos szándékaival, amely a fél világot rettegésben tartja törvénytelenségével – abszolút független és szuverén a politikájában és döntéseiben” – írta Podoljak, hozzátéve: 

A kérdés az, hogy mennyire független maga Orbán, ha ilyen nyíltan megalázza az európai értékeket, szigorúan ragaszkodva az orosz propagandamítoszokhoz. És mennyire kell tiszteletlenül viszonyulnia Magyarországhoz ahhoz, hogy ilyen cinikusan sárba tiporja saját országa hírnevét

– teszi fel a kérdést Podoljak.

Erre egyelőre még nem válaszolt a magyar miniszterelnök, a német újságíró fentebb említett kérdésére viszont így felelt: „Én Magyarországért küzdök. Engem nem érdekel Putyin. Nem érdekel Oroszország. Magyarország érdekel. Amit én teszek, azok olyan cselekedetek, amelyek Magyarország javát szolgálják. És mindaz, ami most Oroszország és Ukrajna közt történik, rossz a magyaroknak. Veszélyes a magyarokra.” Az interjú második részéről ebben a cikkünkben írtunk. 

Egy EP-képviselő is csúnyán beleállt

Guy Verhofstadt, aki már évek óta csatározik a miniszterelnökkel az uniós porondon, sem hagyta szó nélkül Orbán Viktor kijelentéseit. Az EP-képviselő egy rövid Twitter-bejegyzést írt, amelyben kifejti, a miniszterelnök az interjúban azt sugallja, hogy „Putyin erős”, és hogy „Ukrajna téved” (például azzal kapcsolatban, hogy megnyerhetik a háborút). 

Orbán a legtisztább formájában terjeszti a putyinizmust! Mikor fogja végre az Európai Tanács alkalmazni a hetes cikkely eljárást, és elvenni ennek az autokratának a szavazati jogát a tanácsban?! 

– teszi fel a kérdést Guy Verhofstadt.

Az orosz–ukrán háború fejleményeit szerdán is percről percre közvetítjük ebben a cikkünkben.

(Borítókép: Orbán Viktor 2022. december 21-én. Fotó: Papajcsik Péter / Index )

Rovatok