Index Vakbarát Hírportál

Gép segítségével alszik Joe Biden

2023. június 29., csütörtök 15:37

Joe Biden amerikai elnök elkezdte a folyamatos pozitív légúti nyomást biztosító gépet (CPAP) használni, hogy kezelje az alvási apnoéjét − közölték szerdán a Fehér Ház tisztviselői.

Egy magát megnevezni nem kívánó fehér házi forrás elmondta, hogy Biden az elmúlt hetekben kezdte el használni a CPAP-gépet, hogy javítsa alvásminőségét − írta meg a Reuters hírügynökség. 

Tegnap este CPAP-gépet használt, ami az ilyen problémával rendelkező embereknél szokásos

− mondta Andrew Bates, a Fehér Ház szóvivője.

A Fehér Ház nem közölt további részleteket arról, hogy milyen konkrét panaszok vagy diagnózis vezettek a gép használatához, hogyan kezelték korábban az elnök alvási apnoéját, vagy hogy Joe Biden alávetette-e magát alvásvizsgálatnak.

A gép használatát korábban nem hozták nyilvánosságra, és az elnöknek az apnoéval vagy a nyugodt alvással kapcsolatos esetleges problémái sem szerepeltek az elnök egészségi állapotáról szóló februári összefoglalóban, amely azokat az állapotokat sorolták fel, amelyek miatt az elnököt „jelenleg kezelik”.

Joe Biden személyes orvosa, Kevin O'Connor egy 2019-es jelentésben, amelyet kampánycsapata adott ki, azt mondta, megvizsgálta, hogy Bidennek alvási apnoéja van-e, de az orrmelléküreg-műtétei után javultak a tünetei.

A választók aggódnak az elnök kora miatt

Az alvási apnoé egy gyakori rendellenesség, amelyet az alvás közbeni légzés rövid megszakításai jellemeznek. Kezeletlenül feledékenységet, fáradtságot és álmosságot okozhat, és végül szív- és érrendszeri betegségekhez vezethet, mivel jelentős megterhelést jelenthet a szívnek.

Bident szerdán olyan nyomokkal látták az újságírók, amelyek arra utaltak, hogy valamilyen széles pántot viselt az arcán. Sok CPAP-használó maszkot visel, amelyet egy pánt tart. 

A 80 éves Biden a legidősebb ember, aki valaha amerikai elnökként szolgált, és mind a kora, mind az egészsége a választók figyelmének középpontjában áll, mivel a 2024-es választásokon pályázik egy második négyéves ciklusra. Az életkor egyike azon tényezőknek, amelyek növelik az alvási apnoe kialakulásának kockázatát.

A közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy az amerikaiak többsége aggódik Biden kora miatt.

Februárban orvosa egy fizikai vizsgálat után egészségesnek és „szolgálatra alkalmasnak” nyilvánította.

2008-ban a Politico megemlítette Biden „visszatérő alvásiapnoé-problémáját” egy 49 oldalas orvosi jelentésről szóló cikkben, amelyet akkor adtak ki, amikor Barack Obama alelnökjelöltje volt.

(Borítókép: Joe Biden 2023. júnis 26-án. Fotó:  Celal Gunes / Anadolu Agency / Getty Images)

Rovatok