Index Vakbarát Hírportál

Amerikai technológiát használt a kínai kémballon

2023. június 29., csütörtök 19:31

Az év elején az Egyesült Államok felett lebegő kínai kémballon amerikai gyártmányú eszközöket használt, amelyek fotókat, videókat és egyéb információkat gyűjteni érkezett − közölték amerikai tisztviselők egy szigorúan titkos vizsgálat előzetes megállapításaira hivatkozva.

Több védelmi és hírszerző ügynökség, valamint a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) elemezte a roncsokat, amelyeket azután találtak meg, hogy az amerikai hadsereg közel öt hónappal ezelőtt észlelte, és lelőtte a léggömböt − írta meg a The Wall Street Journal.

Az elemzés megállapította, hogy a ballon tele volt zsúfolva kereskedelmi forgalomban kapható amerikai felszereléssel, amelynek egy része online is megvásárolható, és amelyeket speciálisabb kínai érzékelőkkel és egyéb berendezésekkel egészítettek ki, hogy fényképeket, videókat és egyéb információkat gyűjtsenek, amelyeket Kínába továbbítanak − mondták a források. Ezek a megállapítások szerintük azt a következtetést támasztják alá, hogy az űrhajót kémkedésre szánták, nem pedig meteorológiai megfigyelésre, ahogyan azt Peking állította.

Miután a légierő február 4-én Dél-Karolina partjainál lelőtte az objektumot, kezdetben az FBI vezette a megtalált roncsok vizsgálatát. Később többek között a Védelmi Hírszerző Ügynökséget (DIA) is bevonták az analízisbe a katonai vonatkozású berendezésekkel kapcsolatos szakértelmük miatt − mondták a lapnak a források.

A vizsgálat előzetes megállapításai március második felétől kezdve a hírszerző és védelmi ügynökségeken belül elkezdtek terjedni − közölték a források. Elmondásuk szerint az volt a cél, hogy a lehető legfrissebb információkhoz jussanak az objektum képességeiről arra az esetre, ha egy másik léggömb is megjelenne az amerikai légtér felett.

A tisztviselők szerint a léggömbön egy műholdszerű eszköz lógott, amely érzékelőkkel, napelemekkel és más eszközökkel volt felszerelve, amelyek fényképeket, videókat és radaradatokat készítettek. A légcsavarral ellátott jármű manőverezni tudott, és az időjárástól függően hosszú ideig tudott egy helyszín felett állni. Joe Biden amerikai elnök úgy jellemezte a léggömböt, mint ami „két tehervagonnyi kémfelszerelést” szállított.

A roncsok további átvizsgálásakor az amerikaiak információkat kaptak arról, hogyan működött a léggömb, hogyan irányították, hogyan kellett volna továbbítania az adatokat, valamint milyen érzékelők voltak rajta. A nyomozók nyomon követték a berendezések egy részének beszerzési megrendeléseit és a vásárlók kínai kormánnyal való kapcsolatát is.

Rovatok