Index Vakbarát Hírportál

Ilyen még nem volt: rendkívüli bejelentésre készülhet Orbán Viktor

2023. június 29., csütörtök 21:30

Eltelt két hét, úgyhogy Orbán Viktor a Kossuth rádió vendége lesz, de nem szokványos módon, ugyanis a brüsszeli EU-csúcsról jelentkezik be a kormányfő.

Két hét után ismét a közrádió vendége lesz Orbán Viktor miniszterelnök, de ezúttal rendhagyó módon, ugyanis Brüsszelből, az uniós csúcs helyszínéről jelentkezik be a Kossuth rádióban. Az időpont természetesen nem változik, reggel 7 óra 30 perckor kezdődik a közel félórás beszélgetés. 

A háborús helyzet egyre súlyosabb

Orbán Viktor legutóbb június 16-án volt hallható a Jó reggelt, Magyarország című műsorban, akkor egy rögzített interjút játszott le a rádió. A beszélgetésben szó esett róla, hogy a kormányfő szerint a háborús helyzet egyre súlyosabb. Mint fogalmazott, háborús pszichózis van, és a Nyugat álláspontja az, hogy a harctéren meg lehet nyerni a háborút.

Orbán Viktor úgy látta, a NATO eddig óvatos volt a háborút illetően, álláspontja ráadásul egybeesett a magyar állásponttal. A miniszterelnök azt is kijelentette, a NATO és a kormány álláspontjában vannak átfedések, ám a többi ország álláspontja ezzel ellentétes. 

A „spekuláns” Soros György és az infláció

Soros György személye is előkerült a beszélgetéskor, akit a miniszterelnök háborúpárti spekulánsnak nevezett. Szerinte ugyanis a magyar származású amerikai milliárdos hatalmas emberveszteségek árán szeretne pénzhez jutni.

Az inflációval kapcsolatban elhangzott, hogy májusban 21,5 százalék volt, ami miatt Orbán Viktor szerint óvatosnak kell lenni. Szerinte a kormány világos vállalást tett korábban. Kitért arra is,  hogy az orosz energia elleni szankciók az égbe lökték az energiaárakat. Azt is megemlítette, hogy Magyarország importból fedezi a szükségleteit, ezért „mi vagyunk az első számú elszenvedői ennek”.

Befektetési tanácsokat adott Orbán Viktor

Orbán Viktor szerint nem mindegy az sem, hol tartják az emberek a megtakarításaikat. A kormányfő ezzel kapcsolatban elmondta, hogy szerinte ezeket állampapírban vagy kincstárjegyben érdemes tartani.

A miniszterelnök felidézte, hogy a kormány olyan intézkedéseket hozott, amiben arra venné rá az embereket, hogy a banki megtakarítás helyett állampapírban tartsák a pénzüket. Arról is beszélt, hogy adót vet ki a kabinet a banki megtakarításokra, emellett nagyobb kamatot adnak az államkötvényekre, kincstárjegyekre is.

„Brüsszel miatt” kell emelni a benzin jövedéki adóját

A benzin jövedéki adójának megemelésével kapcsolatban Orbán Viktor azt mondta, erre a lépésre nem volt szükség, „úgy kellett nekünk, mint púp a hátunkra”. Azt is megemlítette, hogy van egy köre a gazdasági intézkedéseknek, ami fölött nem mi állunk, hanem Brüsszel, és ők döntöttek, hogy Magyarországnak meg kell emelnie a gáz és a benzin adóját.

Az interjúról készített összefoglalónkat ide kattintva tudja elolvasni.

Rovatok