Index Vakbarát Hírportál

Újabb expedíciók indulhatnak a Titanichoz?

2023. június 30., péntek 14:44

A Titan merülőhajó katasztrófája ellenére a Titanic-expedíciók szervezője, az OceanGate nevű vállalat továbbra is expedíciókat szervez a Titanic roncsához.

Mint ismert, közel két hete tűnt el a Titan névre keresztelt búvárhajó, amely egy pilótával és négy utassal a fedélzetén az 1912-ben elsüllyedt Titanic roncsaihoz tartott, de hirtelen elvesztette a kapcsolatot az ellátóhajóval. A mentőcsapatok egy Connecticut állam nagyságú területen – amely körülbelül feleakkora, mint Belgium – kutattak a búvárhajó után. 

A kutatás közben dörömbölő hangokat fogtak be a tengeralattjáróról, így a mentőalakulatok arra következtettek, hogy még életben volt a bajba jutott csapat. Ám az utazást szervező vállalat, az OceanGate utóbb közölte, hogy meghaltak az utasok. A hajó roncsát nemrég, szerdán emelték ki a vízből.

Az amerikai sajtó a minap szúrta ki, hogy

a katasztrófa ellenére az OceanGate ugyanúgy szervezi a további expedíciókat a Titanic roncsához, mintha mi se történt volna.

A New York Post szerint a vállalat honlapján továbbra is két expedícióra lehet jegyet foglalni. Mindkettőre a jövő évben kerülne sor: az egyikre a június 12. és 20. a másikra pedig a 21. és 29. közti napokon (egy-egy expedíció 8 napot és 7 éjszakát foglal magába). 

A honlapot olyannyira nem frissítették, hogy többek közt még a francia Paul-Henri Nargeolet neve is szerepel rajta abban a kontextusban, hogy akár ő is csatlakozhat szakértőként egy-egy expedícióhoz,

holott Nargeolet egyike volt azoknak, akik meghaltak a Titan fedélzetén.

Mindkét misszióra fejenként 250 ezer dollárért (kb. 85,6 millió forint) lehet jegyet vásárolni, tehát ugyanazon az áron, ami korábban is napvilágot látott. Ebben benne van a merülés, a merüléshez szükséges felkészítés és eszközök, a szállás és az étkeztetés költsége.

A katasztrófa miatt jelenleg is zajlanak a szakértői vizsgálatok. A Daily Mail szerint a kanadai rendőrség is vizsgálja, hogy mi vezethetett az öt ember halálához, és azt, hogy bárki bűncselekményt, mulasztást követett-e el a Titan-tragédia előtt.

Rovatok