Index Vakbarát Hírportál

Franciaországban háborút emlegetnek a rendőrök, Macron pályája legnehezebb óráit éli át

2023. július 1., szombat 21:38

Eltemették azt a 17 éves fiút, akinek a halála miatt Franciaország a szó szoros értelmében lángokban áll kedd óta. A péntekről szombatra virradó éjjel tetőfokára hágott az erőszak, a fosztogatás és rongálás.

Nahel Merzouk családja és barátai zárt körű temetésen búcsúztak Nanterre-ben a 17 éves fiútól, akit kedd reggel lelőtt egy rendőr, miután autójával a felszólítás ellenére továbbhajtott.

A szertartásnak helyet adó mecset előtt nagy tömeg gyűlt össze, hogy kövesse a koporsót a temetőbe – írja a The Guardian. A 38 éves rendőrtiszt ellen hivatalosan is vizsgálatot indítottak emberölés miatt. Egy szemtanú szerint a rendőr a tragédia előtt azt kiabálta a fiúnak, hogy golyót röpít a fejébe.

A káosz negyedik éjjele

Nahel halála hatalmas tiltakozási hullámot váltott ki, amely gyorsan összecsapásokba és fosztogatásokba torkollott. Először Párizsban szabadult el a pokol, majd szerda és csütörtök éjjel országszerte zavargások robbantak ki.

Péntek éjjel és szombat reggel összesen 1300 embert tartóztattak le, és 80 rendőr megsebesült az összecsapásokban. Országszerte 45 ezer rendőrt, 24 helikoptert és több páncélozott járművet vetettek be az elmúlt éjszaka folyamán.

A tömeg több mint 230 épületet és 1350 járművet gyújtott fel a francia belügyminisztérium közleménye szerint. Az őrizetbe vettek átlagéletkora 17 év, de voltak közöttük 13 évesek is. A francia média által közölt felvételek tanúsága szerint sok tüntető automata és sörétes puskákkal volt felfegyverkezve.

Két rendőrszakszervezet a kaotikus helyzet miatt tiltakozó akciót helyezett kilátásba. „A rendőrök csatába mennek, mert háborúban állunk” – közölték. Szerintük a kormány nem tett megfelelő lépéseket a helyzet kezelésére, és ezért készen állnak fellépni rendőrtársaik védelmében.

Marseille-ben és Lyonban fajult el a helyzet leginkább, ahol a rendbontók épületeket és járműveket gyújtottak fel, valamint üzleteket raboltak ki – köztük egy Aldit és több fegyverboltot is – demonstráció címszó alatt. A jövő nyári párizsi olimpiai játékok egyik helyszíne is megsérült – értesülések szerint a vízi sportok edzőközpontjának homlokzatában esett kár.

Mindezeken felül a tüntetők kormányzati épületeket rongáltak meg, és felgyújtották Marseilles legnagyobb könyvtárát.

A hatóságok állítása szerint ugyanakkor valamelyest csillapodtak az indulatok a rendbontás negyedik napjának vége felé. A The Guardian szerint a francia kormány felkészült a további tüntetésekre az elmúlt 18 év legsúlyosabb erőszakos cselekményei után.

Szombaton bejelentették, hogy a rohamrendőrség egy speciális egységét küldik Lyonba, ahol Grégory Doucet polgármester „példátlannak” nevezte a vandalizmust és a fosztogatást. Gérald Darmanin francia belügyminiszter elítélte az „elfogadhatatlan erőszakot” Lyonban és Marseille-ben, ahol betiltották a nyilvános tüntetéseket, és leállították a tömegközlekedést is.

Emmanuel Macron francia államfő pénteken a szülők felelősségére figyelmeztetett a belügyminisztériumi válságtanácskozás után. Az elnök – aki hatéves regnálása talán eddigi legnehezebb krízisét éli át – kénytelen volt elhalasztani németországi látogatását is a kialakult helyzet miatt. Macron Frank-Walter Steinmeier német elnökkel találkozott volna a tervek szerint.

Szombaton újabb válságtanácskozást hívtak össze a minisztériumba.

(Borítókép: Kiégett autók Párizsban 2023. július 1-én. Fotó: Yves Herman / Reuters)

Rovatok