Index Vakbarát Hírportál

Akkora a feszültség Franciaországban, hogy Macron elhalasztotta németországi útját

2023. július 1., szombat 17:18

Emmanuel Macron francia elnök elhalasztotta németországi látogatását a Franciaországban zajló tüntetések és zavargások miatt.

Mint az Indexen megírtuk, péntek éjjel sem csitultak a demonstrációk Franciaországban, ahol egy 17 éves fiatal lelövése miatt kedden kezdődtek az erőszakos zavargások. A tüntetések negyedik éjszakáján 1300 embert letartóztattak, és 80 rendőr megsebesült. A francia államfő pénteken a zavargásokkal kapcsolatban a szülők felelősségére figyelmeztetett a belügyminisztériumban összehívott tárcaközi válságtanácskozást követően.

Macron látogatásának elhalasztása a Németországgal való kapcsolat fontosságának fényében egyértelműen jelzi a Franciaországban uralkodó nyugtalanság mértékét – írja a Sky News.

A német elnök szóvivője közölte, hogy Macron beszélt német kollégájával, Frank-Walter Steinmeierrel, hogy tájékoztassa őt a helyzetről, és a látogatás időpontjának halasztását kérje.

A francia államfő pénteken a zavargásokkal összefüggésben a szülők felelősségére figyelmeztetett a belügyminisztériumban összehívott tárcaközi válságtanácskozást követően.

Rovatok