Index Vakbarát Hírportál

Kaotikus a helyzet Franciaországban, egy fegyverboltot és egy Aldit is kifosztottak a tüntetők

2023. július 1., szombat 10:58

Péntek éjjel is folytatódtak az erőszakos demonstrációk Franciaországban, ahol egy 17 éves fiatal lelövése miatt kezdődtek zavargások. A tüntetések negyedik éjszakáján 1300 embert letartóztattak, és 80 rendőr megsebesült. Ugyanakkor a hatóságok állítása szerint a helyzet csillapodott. A fiú temetése szombaton lesz.

A The Guardian azt írja, 45 ezer rendőrt vetettek be az elmúlt éjszakán országszerte. Marseille-ben és Lyonban különösen kaotikus volt a helyzet, épületeket és járműveket gyújtottak fel, valamint üzleteket – köztük egy Aldit – fosztottak ki a demonstrálók.

A belügyminisztérium kora reggeli jelentése szerint péntek éjjel 994 embert tartóztattak le Franciaországban, körülbelül 80 rendőr és csendőr megsérült, emellett 2560 tűzesetet jegyeztek fel a közutakon. Ennek ellenére a minisztérium szerint a tüntetések „az előző éjszakához képest kisebb intenzitásúak voltak”. A France24 azt írja, 1300 embert tartóztattak le a zavargások miatt. 

„A köztársaság fog győzni, nem a zavargók” – mondta Gérald Darmanin francia belügyminiszter, aki szombaton kora reggel a rendőrséggel egyeztetett. Elítélte az „elfogadhatatlan erőszakot Lyonban és Marseille-ben”, ahol betiltották a nyilvános tüntetéseket és leállították a tömegközlekedést is. 

Fosztogatás, gyújtogatás

A hatóságok közölték, hogy Marseille-ben egy robbanás is történt, ennek okát már vizsgálják, de úgy tudni, nincsenek áldozatok.  Egy fegyverboltból több puskát is elloptak, lőszer azonban nem volt köztük. Egy személyt letartóztattak, akinél találtak egy boltból származó puskát – közölte a rendőrség.

Lyonban és környezetében a zavargók autókat gyújtottak fel, és a rendőrökre támadtak. A hatóságok páncélozott személyszállító járműveket és egy helikoptert is bevetettek a zavargások megfékezése érdekében. A helyi lapok szerint Párizsban csitult a helyzet, ám ott is letartóztattak 120 embert az éjjel.

Emmanuel Macron francia államfő pénteken a zavargásokkal kapcsolatban a szülők felelősségére figyelmeztetett a belügyminisztériumban összehívott tárcaközi válságtanácskozást követően. Szerinte az éjszakai erőszakos gyülekezéseket a Snapchaten, a TikTokon és más közösségi oldalakon szervezik, és a fiatalok között versengés folyik az erőszak másolásában.

A demonstráció még kedd éjjel kezdődött, és Párizs már akkor lángba borult, majd szerda és csütörtök éjjel is folytatódtak a zavargások. Mindennek az előzménye az volt, hogy egy rendőr lelőtt egy 17 éves fiatalt, aki el akarta ütni őt egy autóval.

Nahel M. temetése szombaton lesz szülővárosában, Nanterre-ben, ahol a család és a barátok várják a gyászolókat.

Mindeközben már nemcsak Franciaországban tombolnak az erőszakos tüntetők, Belgiumban is zavargások törtek ki.

Mbappe is üzent

A francia labdarúgó-válogatott tagjai, köztük Kylian Mbappe csapatkapitány, aki nagyon sok, a szegényebb külvárosi negyedekben élő francia fiatal példaképe, az erőszak befejezését kérte a rendbontóktól.

Sokan közülünk munkásosztálybeli kerületekből származnak, és mi is érezzük a fájdalmat és szomorúságot Nahel M. halála miatt. Az erőszak nem old meg semmit. Vannak más, békés és előremutató lehetőségek önmagatok kifejezésére

– fogalmazott a francia nemzeti válogatott, hozzátéve, hogy most a gyász, a párbeszéd és az újjáépítés időszaka van.

Rovatok