Index Vakbarát Hírportál

Szalonnával gyalázta meg egy férfi a Koránt, majd felgyújtotta

2023. július 2., vasárnap 21:14

Szerdán Stockholmban egy iraki férfi meggyalázta az iszlám szent könyvének, a Koránnak egy másolatát, majd felgyújtotta azt. A svéd kormány később elítélte a férfi tettét, iszlamofóbnak nevezve azt.

Stockholm központjában Salwan Momika 37 éves iraki bevándorló oldalakat tépett ki és gyújtott meg a Koránból, az iszlám szent könyvéből szerdán. Ezt megelőzően pedig

SZALONNÁT TETT A KÖNYVRE.

Momika ellen nemzetiségi csoport elleni izgatás, továbbá a tűzgyújtási tilalom megszegése miatt indítottak eljárást, annak ellenére, hogy előzetesen a rendőrség engedélyt adott az akciójára.

A Korán-égetést széles körben elítélte a nemzetközi közösség, Irakban és Iránban pedig tüntetések törtek ki.

A svéd kormány elnézést kért

„A kormány teljességgel megérti, hogy egyesek iszlamofób cselekedeteit svédországi tüntetéseken sértésnek vehetik muszlimok. Határozottan elítéljük ezeket a cselekedeteket, amelyek semmilyen formában sem tükrözik a svéd kormány nézeteit” – közölte a stockholmi külügyminisztérium az eset nyomán kiadott közleményében.

„A Korán vagy más szent szöveg elégetése sértő és tiszteletlen cselekedet és egyértelmű provokáció. A rasszizmusnak, az idegengyűlöletnek és az intoleranciának nincs helye sem Svédországban, sem Európában” – tették hozzá.

A tárca ugyanakkor hangsúlyozta, hogy Svédországban alkotmányos védelmet élvez a véleménynyilvánítás, a gyülekezés, valamint a tüntetés szabadsága.

A nap folyamán az 57 országot magában foglaló Iszlám Együttműködés Szervezete (OIC) a szaúd-arábiai Dzsiddában összehívott rendkívüli ülésén intézkedéseket sürgetett a muszlimok szent könyvének meggyalázása ellen.

Rovatok