Index Vakbarát Hírportál

Utasításba foglalták, hogy vetkőzhetnek a nők

2023. július 2., vasárnap 07:38

Katalóniában aktivisták ünneplik, hogy a régió kormánya utasította az önkormányzatokat: igenis engedélyezniük kell a nők felsőrész nélküli megjelenését a nyilvános uszodákban.

A topless fürdőzést a 2020-ban elfogadott katalán egyenlőségi törvény szabályozza – pontosabban engedélyezi. Néhány városi uszoda azonban a szabályozás lazítása óta gáncsolja a gyakorlatot. Minden nyáron több tucatnyian panaszkodtak a méltánytalan megkülönböztetésre. A helyi hatóságokat most arra szólították fel, hogy szüntessék meg a diszkrimináció minden formáját.

A nők felsőrész nélküli megjelenésének tiltása „kirekeszti a lakosság egy részét, és sérti minden egyes ember szabad döntését a saját testével kapcsolatban” – idézte a BBC a katalán kormány egyenlőségért és feminizmusért felelős osztályának dörgedelmes levelét.

Az önkormányzatoknak „meg kell hiúsítaniuk minden diszkriminációt... beleértve a nemet vagy nemi hovatartozást, a vallási meggyőződést és az öltözködést” – írta a dokumentumban. Ez arra is kitér, hogy a nyilvános szoptatást engedélyezni kell, csakúgy, mint a teljes testet fedő fürdőruhák, köztük a muszlim burka használatát.

A levél csupán „emlékeztető”, az önkormányzatoknak azonban kötelezően be kell tartaniuk az utasításokat – közölte a katalán egyenlőségi hivatal szóvivője.

A függetlenségpárti Katalán Köztársasági Baloldal által vezetett regionális kormány elméletileg félmillió eurós, nagyjából 185 millió forintos bírsággal sújthat minden olyan városházát, amelyről kiderül, hogy megsértette a normát, vagy ellenszegül a rendelkezésnek.

A topless tiltására általában a Mugrons Lliures, magyarul a Fedetlen mellbimbók elnevezésű feminista csoport tagjai tettek hivatalos panaszt.

Ez a nemek közötti egyenlőség kérdése. A férfiak toplessre vetkőzhetnek, a nők pedig nem

– érvelt Mariona Trabal, a csoport szóvivője.

Nem vette magára

Berlinben márciusban engedélyezték a hölgyek felsőrész nélküli megjelenését nyilvános uszodákban, annak ellenére, hogy a német főváros korábban tiltotta a toplesst. Ezzel összhangban kipenderítettek egy nőt az uszodából, aki melltartó nélkül napozott.

Nem hagyta magát, és jogi lépésekhez folyamodott. Egy másik nőt még tavaly decemberben arra szólítottak fel, hogy „takarja el magát”. A hatóságok elismerték, hogy mindketten a diszkrimináció áldozatai lettek, és közölték: a berlini uszodák minden látogatójának joga van arra, hogy felsőrész nélkül lazítson.

A döntést lelkesen üdvözölték a Freikörperkultur, az FKK, azaz a naturizmus hívei. A „mozgalom” a természettel való harmóniát hirdeti. Mára megszokott, hogy sok német ruhátlanul napozik még a közterületi parkokban is, pőrére vetkőznek sportoláshoz, sőt meztelenül túráznak.

A Németországba látogató külföldieket gyakran meglepi, néha egyenesen elborzasztja a tavakban lubickoló, parkokban horkoló vagy szaunákban izzadó meztelen testek látványa.

A németek azonban a nyilvános meztelenséget bizonyos körülmények között helyénvalónak, legfőképpen egészségesnek tartják.

A kérdés, hogy ez a városi uszodákban is engedélyezhető-e, és ha igen, milyen mértékben, sok önkormányzatot gyötört. Göttingenben és Siegenben már tavaly nyáron engedélyezték, hogy a nők oben ohne, felsőrész nélkül napfürdőzzenek a helyi nyilvános uszodákban.

A berlini fürdőigazgatóság, a Berliner Bäderbetriebe tulajdonképpen nem változtatott saját szabályzatán ahhoz, hogy a nők félmeztelenül jelenhessenek meg a medence partján. Az öltözködési szabály szerint ugyanis a fürdőruhának csak a nemi szerveket kell eltakarnia – a látogató nemétől függetlenül.

(Borítókép:  Georg Wendt / picture alliance / Getty Images)

Rovatok