Index Vakbarát Hírportál

Felvásárolják az ingatlanokat az oroszok a rommá lőtt Mariupolban

2023. július 3., hétfő 07:07

Az oroszok által elfoglalt tengerparti Mariupol városában beindult az ingatlanpiac, sokan ugyanis arra számítanak, hogy Ukrajna nem fogja visszafoglalni a várost.

Megkezdték Mariupol újjáépítését az Oroszország tíz körzetéből oda szervezett csapatok. A moszkvai pénzügyminisztérium külön keretet nyitott a munkálatokra. Az állami orosz média kiemelten kezeli a helyzetet, de szinte kizárólag olyanokat szólaltat meg, akik orosz nemzetiségűként menekültek el a városból, és most visszaköltöznének. A parkokban is visszaállítják a korábbi szovjet háborús emlékműveket, és szobrokat emelnek a várost elfoglaló megszállóknak − írta meg a Euronews

A médiában a visszatelepülők hálájukat fejezik ki az orosz államnak, és azt állítják, hogy jobb állapotban lévő lakásokat kapnak, mint amelyekből elmentek. Sok helyen inkább nem állítják helyre a teljesen szétlőtt házakat, hanem inkább újakat építenek helyettük. Számos vásárlónak azonban korábban semmilyen köze nem volt a városhoz. 

Több száz ingatlanügynökség már az ostrom alatt elkezdte meghirdetni a házakat és lakásokat. Ők úgy számoltak, hogy a befektetés nem túl magas kockázatú, az oroszok ugyanis úgyis győznek, és meg is fogják tartani a várost.  

A Bumaga nevű orosz üzleti lap által megkérdezett vásárlók szerint a város már Oroszország teljes jogú része, elvesztésétől pedig nem kell tartani. A legtöbb érdeklődő még soha nem járt Mariupolban, de a felvételek alapján tetszik nekik a város klímája és fekvése. 

A meghirdetett lakások átlagára hárommillió rubel (11-12 millió forint) a házaké pedig 4,8 millió (19-20 millió forint). A hirdetésekben szereplő legmagasabb ár 8 millió rubel. Moszkva központjában egy átlagos méretű lakás ára 400 ezer dollár (136 millió forint) körül mozog.

Pont erre indulhat meg az ellentámadás

Az orosz–ukrán háború eddig leghosszabb és legvéresebb ütközete zajlott a városban 2022. február 24-e és május 20-a között. Az ostrom Oroszország győzelmével végződött, miután a városban rekedt ukrán csapatok maradéka megadta magát az Azovsztal vasműben.

Az ingatlanárak egyébként rugalmasan reagálnak a háború híreire, a tervezett ukrán ellentámadás egyik lehetséges fő iránya éppen ebben a térségben van. 

Mint azt megírtuk, az oroszok tavalyi teljes körű inváziójának előestéjén Mariupolban a közvélemény fele-fele arányban oszlott meg a Kijevet támogatók és a Putyinnal szimpatizálók között. Jelenleg nagyjából 120 ezer ember maradt a városban, mintegy 20 százalékuk támogatja az Ukrán Fegyveres Erőket. A maradék 80 százalék pedig nagyjából fele-fele arányban oszlik meg a politika iránt közömbös emberek és az Oroszországot támogatók között.

A lakosok becslése szerint mintegy 50 ezer orosz költözött Mariupolba Moszkvából, Szentpétervárról, Szamarából és más városokból. „Ezeknek a betelepülőknek fogalmuk sincs arról, hogy mi történt. Propagandát néznek a tévében, és azt hiszik, hogy neonáciktól menekültünk meg” – mondta egy helyi lakos. 

 (Borítókép: Mauripol 2022. március 23-án. Fotó:  Maximilian Clarke / SOPA Images / LightRocket / Getty Images)

 

Rovatok