Index Vakbarát Hírportál

A rejtélyes halálesetek miatt ablaktalan szobában alszik a Wagner-vezér Belaruszban

2023. július 3., hétfő 16:26

Az egyre gyakrabban történő rejtélyes halálesetek kivédése miatt Belaruszban egy ablaktalan szobában szállásolták el Jevgenyij Prigozsin Wagner-vezért – árulta el Mark Walker amerikai szenátor.

Számos orosz üzletember, oligarcha vagy vezető tisztviselő halt meg gyanús körülmények között az elmúlt másfél évben. Az egyik leggyakoribb minta: kiesnek az emberek az ablakon – írja a Napi.hu.

A lap Mark Walker szenátort, az amerikai szenátus hírszerzési bizottságának elnökét idézi, aki felfedte, elővigyázatosságból Jevgenyij Prigozsint, a Wagner-zsoldoscsoport főnökét június végi lázadást követően, Belaruszba érkezve egy ablaktalan hotelszobában helyezték el Minszkben, hogy elkerüljék a merényletet.

Túl sok a rejtélyes haláleset Oroszországban

Rejtélyes halálesetekből jut bőven az orosz tisztségviselők körében. Andrej Fomin, a Csuvas Köztársaság ügyésze a legutóbbi orosz tisztviselő, aki rejtélyes körülmények között halt meg Moszkva 2022. február 24-i ukrajnai inváziójának kezdete óta. Júniusban halt meg Artyom Bartenev, a kazanyi Kirovszkij kerületi bíróság bírája, miután 12 emeletnyit zuhant a lakása ablakából.

Februárban holtan találták az orosz belügyminisztérium egyik vezérőrnagyát, Vlagyimir Makarovot, akit Vlagyimir Putyin orosz elnök nem sokkal korábban mentett fel a tisztségéből. Miután menesztették, Makarov állítólag „mély depresszióba” esett, és nem tudta, mihez kezdjen az életével egy életen át tartó katonai szolgálat után – közölték a gyászoló rokonok.

Tavaly szeptemberben halt meg a Moszkvai Repülési Intézet volt vezetője, Anatolij Gerascsenko, miután lezuhant a lépcsőn.

Ivan Pecsorin üzletember holttestét szeptember közepén találták meg a Japán-tengeren lévő Russzkij-sziget partjainál. Az orosz energiaszektor egyik magas rangú vezetője állítólag egy hajóról esett a vízbe, a pletykák szerint a baleset előtt részegre itta magát. A RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség szerint Pecsorin halálát fulladás okozta.

Korábban Ravil Maganovot, Oroszország második legnagyobb olajtermelőjének és legnagyobb magán-olajvállalatának, a Lukoilnak elnökét is holtan találták, miután az orosz média beszámolói szerint kiesett egy moszkvai kórház ablakából.

Arról, hogy korábban mely, Putyinhoz köthető oligarchák haltak meg rejtélyes körülmények között, és ezeknél a haláleseteknél milyen szerepe lehetett a Kremlnek, ebben a cikkünkben írtunk részletesebben.

Rovatok