Index Vakbarát Hírportál

Szükség van a kínai–orosz hadgyakorlatokra a kínai védelmi miniszter szerint

2023. július 3., hétfő 18:20

Szorosabbra fűzné a kínai–orosz haditengerészeti együttműködést a kínai védelmi miniszter – adta hírül hétfői közleményében a kínai nemzetvédelmi tárca.

Li Sang-fu kínai védelmi miniszter az orosz haditengerészet főparancsnokával, Nyikolaj Jevmenov tengernaggyal folytatott tárgyalásán azt mondta, továbbra is szükség van a kínai–orosz hadgyakorlatokra és a határvédelmi őrjáratokra, mert „a két szomszédos ország együttműködése hozzájárulhat a stabilitás és a béke fenntartásához a régióban és a világban egyaránt” – idézte a közlemény a minisztert.

Nyikolaj Jevmenov a tárgyaláson reményét fejezte ki, hogy a két ország és hadseregeik közötti együttműködés is magasabb szintre léphet a jövőben.

Az MTI arra emlékeztet, hogy Oroszország és Kína katonai együttműködése nem új keletű, de a Wagner-zsoldoscsoport június végi zendülése óta ez volt a két ország közötti legjelentősebb, magas szintű védelmi egyeztetés, amelyről a nyilvánosságot tájékoztatták. 

A Wagner-lázadás június 21-én kezdődött, amikor Jevgenyij Prigozsin közölte, meg kell állítaniuk az orosz védelmi minisztériumot, ezért fegyverrel vonulnak ellenük. Amikor a Wagner-konvoj már csak kétórányira volt Moszkvától, akkor érkezett a hír, hogy Aljekszandr Lukasenka belorusz elnök közreműködésének köszönhetően sikeresen megállapodtak a szemben álló felek. A Wagner-lázadás miatt nagyszabású tisztogatás várható az orosz fegyveres erőknél, legalábbis a védelmi minisztérium egy korábbi tisztviselője szerint.

Oroszország és Kína legutóbbi együttes fellépése júniusra nyúlik vissza, amikor a Japán-tenger és a Kelet-kínai-tenger felett tartottak légtérellenőrzést. Az akciót Dél-Korea a saját légvédelmi azonosítási övezete megsértéseként értelmezte, és vadászgépeivel figyelmeztető lövéseket adott le. Moszkva azonban azt közölte, hogy az őrjáratozó gépek kizárólag semleges vizek felett repültek, tehát nem sértették meg Dél-Korea légterét.

Rovatok