Index Vakbarát Hírportál

Emmanuel Macron: Tartós rendet akarunk

2023. július 4., kedd 18:39

Emmanuel Macron francia államfő óvatosan fogalmazott kedden a nyugalom helyreálltát illetően az öt éjjelen át tartó és jelentős anyagi károkat okozó elővárosi zavargásokat követően, de úgy vélte, hogy már javul a helyzet. A köztársasági elnök hivatalában fogadta az érintett 241 település polgármesterét.

„Tartósan helyreállt a nyugalom? Óvatos leszek, de az a csúcspont, amelyet az elmúlt napokban láttunk, már a múlté” – idézte a találkozó egyik résztvevője az elnököt az AFP hírügynökségnek.

Tartós köztársasági rendet akarunk mind, ezen fogunk dolgozni. Ez abszolúte prioritást élvez 

– tette hozzá Emmanuel Macron, aki köszönetet mondott az önkormányzati vezetőknek, a rendőröknek, csendőröknek és tűzoltóknak.  A köztársasági elnök sürgősségi törvénytervezetet is bejelentett a megrongált középületek, közlekedési eszközök és közterek helyreállításának finanszírozására.

Egy héttel a zavargások kirobbanása után, amelyet egy rendőri túlkapásban megölt tizenéves halála váltott ki, keddre virradóra már csak 72 embert állítottak elő országszerte, közülük 24-et a párizsi agglomerációban, miután rendőrségi és csendőrségi épületekre támadtak, míg a legnagyobb rombolásokkal járó éjszakákon több száz rendbontót vettek őrizetbe.

Kedd este a felszíni közlekedés már 22 óráig működik a fővárosi agglomerációban, míg az elmúlt napokban este 21 órakor leálltak az autóbuszok és a villamosok, a többi nagyvárosban a megszokott menetrend lép ismét életbe. A rendőrség és a csendőrség azonban továbbra is nagy erőkkel, mintegy 45 ezer fővel lesz az utcákon kedd éjjel – írja az MTI.

Több ezer embert tartóztattak le

A belügyminisztérium legfrissebb összesítése szerint a zavargásokban 3486 embert állítottak elő, 12 202 gépkocsit gyújtottak fel, 1105 épületben keletkezett tűzkár vagy rongálás, 209 rendőrségi és csendőrségi létesítményt ért támadás.

A legjelentősebb károkat hatvan iskolaépület szenvedte el, ezenkívül több mint ezer üzletet kifosztottak vagy felgyújtottak Bruno Le Maire gazdasági miniszter szerint.

A tárcavezető külön támogatást ígért a legtöbb kárt szenvedett üzleteknek a biztosítók által folyósított kártérítésen felül.

A polgármestereknek Emmanuel Macron elmondta, alapos munkával szeretné megérteni a mélyreható okait annak, ami az elmúlt napok eseményeihez vezetett, hogy tudniillik gyerekek romboltak az utcákon, és csaptak össze rendőrökkel, hasonlóan a 2005 őszén három hétig tartó elővárosi zavargásokhoz.

Az államfő és a kormány több tagja is felvetette azt a korábban jobboldali politikusok által szorgalmazott ötletet, hogy a hatóságok SÚJTSÁK pénzbüntetéssel a zavargásokban részt vett kiskorúak szüleit is.

Az előállított rendbontók átlagéletkora 17 év, jelentős részük 12-13 éves a hatóságok szerint, kétharmaduknak soha nem volt dolga a rendőrséggel. A bíróságok eddig 374 fiatalt ítéltek el gyorsított eljárásban.

Rovatok