Index Vakbarát Hírportál

Macron meglátogatta a Franciaország városait védő rendfenntartókat

2023. július 4., kedd 08:06

Emmanuel Macron francia államfő hétfő este látogatást tett az elővárosi zavargásokat öt egymást követő éjszakán keresztül megfékezni próbáló párizsi rendfenntartó erőknél. Az elnök köszönetét fejezte ki, és támogatásáról biztosította őket – közölte a francia elnöki hivatal.

Emmanuel Macron a belügyminiszter, Gérald Darmanin kíséretében először rendfenntartókkal, csendőrökkel, rohamrendőrökkel, a párizsi elit alakulat tagjaival, valamint tűzoltókkal találkozott a francia főváros XVII. kerületében található laktanyában.

„Mellettük akart lenni, és meg akarta köszönni a mozgósításukat az elmúlt napokban, és támogatásáról biztosította őket” – jelezte az Elysée-palota. Az államfő éjfél után a párizsi prefektúrára ment tovább, ahol rendőrségi vezetőkkel egyeztetett.

A június 27-én kirobbant zavargások kezdete óta ez volt Emmanuel Macron első hivatalos programja, miután korábban elhalasztotta állami látogatását Németországba, ahova hétfőn kellett volna elutaznia.

Kedden annak a több mint 220 településnek a polgármesterét fogadja a hivatalában, amelyeken zavargások voltak az elmúlt napokban.

A rendbontások azt követően kezdődtek, hogy Nanterre-ben múlt kedden egy rendőr lelőtt egy 17 éves helyi fiút, aki ellenállást tanúsított egy közúti ellenőrzéskor.

A tüntetők azóta szerte az országban feldúlták az utcákat; a demonstráció hamar átcsapott öncélú rablásba és rombolásba torkollott. Hétfőn két Metzben élő férfi szamurájkardokkal állt ki az utcára, hogy ezzel védjék a vagyontárgyaikat.

Rovatok