Index Vakbarát Hírportál

Ukrajna állítólagos dróntámadást indított Moszkva ellen, nem maradt el az oroszok válasza

2023. július 4., kedd 10:01

Az orosz hadsereg kedden arról számolt be, hogy elhárította a Moszkva elleni állítólagos ukrán dróntámadást, amely miatt a hatóságok rövid időre lezárták a város egyik repülőterét.

Az orosz erők elektronikus eszközökkel harcképtelenné tettek két drónt Új-Moszkvánál, egy másikat pedig a fővároshoz közeli Kalugai régióban – számolt be a reggeli órákban a helyi katasztrófavédelem.

Az orosz védelmi minisztérium később már öt drónról számolt be, ezekből a tárca állítása szerint négyet a légvédelem lőtt le Moszkva külvárosában, az ötödiket pedig elektronikus hadviselési eszközökkel zavarta meg és kényszerítette le – írja az Associated Press.

Az ukrán hatóságok, amelyek általában kerülik az Oroszország saját területén belüli támadások kommentálását, nem vállalták a felelősséget a rajtaütésért.

Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester azt mondta, hogy áldozatokról és jelentős mértékű károkról sem tájékoztatták őt az orosz hatóságok.

Nincs megállás a drónháborúban

A dróntámadás miatt a hatóságok ideiglenesen korlátozták a moszkvai Vnukovo repülőtér járatait, és más moszkvai repülőterekre irányították át a járatokat. A korlátozásokat a dróntámadás visszaverése után feloldották.

Oroszország eközben folytatta rakéta- és dróntámadásait mélyen a frontvonal mögött.

Olekszandr Liszenko, az északkelet-ukrajnai Szumi város polgármestere elmondta, hogy három ember meghalt és 21 másik megsebesült egy orosz dróncsapásban, amely két lakóházat rongált meg.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elmondta, hogy a támadásban megrongálódott az ország legfőbb hírszerző ügynökségének, az Ukrán Biztonsági Szolgálatnak a regionális központja is.

A támadás nyomán sürgette a nyugati szövetségeseket, hogy növeljék a légvédelmi rendszerek szállítását, hogy segítsenek az orosz támadások kivédésében.

Az orosz–ukrán háború eseményeit az Index is folyamatosan követi, keddi élő hírfolyamunk ide kattintva érhető el.

Rovatok