Index Vakbarát Hírportál

Hatalmas cápa úszott a fürdőzők közé, de ez nem mindenkit zavart

2023. július 5., szerda 13:50

A fürdőzők közé úszott egy cápa a floridai Navarre Beachnél hétfő délután. Többen kimenekültek a vízből, de voltak, akik békésen strandoltak tovább az állat mellett.

Futótűzként terjedt el egy videó a közösségi médiában, amin egy hatalmas cápa úszott be a fürdőzők közé a floridai Navarre Beachnél – közölte a Pensacola News Journal.

A floridai lap szerint az állat megjelenése nem okozott pánikot. Miután figyelmeztették a cápa megjelenésére a strandolókat, többen is az óceánban maradtak.

A felvétel készítője arról számolt be, hogy a cápa éppen halakat kergetett, és egy ideig egy delfin is úszott mellette. Austin Turnbill, a strand biztonsági igazgatója megerősítette, hogy egy cápát láttak a vízben. Mint mondta, az öbölben mindenhol ott vannak, de az esetek 99 százalékában nincs ok az aggodalomra.

Gyakrabban találkozhatnak a strandolók cápákkal

Ahogy arról az Index is beszámolt, annak ellenére, hogy a cápatámadások száma valóban nőtt az elmúlt évtizedben, a probléma gyökerét nem feltétlenül a cápáknál érdemes keresni. Az emberi népesség ugyanis sokkal nagyobb ütemben növekszik, mint a cápáké, így

MIVEL EGYRE TÖBB EMBER MEGY A CÁPÁK ÉLŐHELYEIRE, AZAZ A TENGEREKBE ÉS ÓCEÁNOKBA, EZZEL párhuzamosan A TÁMADÁSOK SZÁMA IS MEGNŐTT. 

Márpedig ha az egyik oldal száma megnő, azzal a támadások esélye is növekszik. 

Hiába azonban a növekvő szám, a tudósok hangsúlyozzák, hogy a cápáktól többnyire nem kell félni, hiszen évente körülbelül hat halálos áldozatot követelnek a cápatámadások, szemben azzal, hogy évente például átlagosan 20 ember hal meg villámcsapásban.

Rovatok