Index Vakbarát Hírportál

Kína azzal vádolja az Egyesült Királyságot, hogy hongkongi szökevényeket bújtat

2023. július 5., szerda 10:20

Kína szerint az Egyesült Királyság hongkongi szökevényeket rejteget, ezért követelte kiadatásukat. Nagy-Britannia közölte, elítéli, hogy a város vérdíjat tűzött ki nyolc demokráciapárti aktivista fejére, amiért „a szabadságért harcoltak”.

A hongkongi hatóságok nyolc demokráciapárti aktivista után kutatnak, akiket többek között külföldi erőkkel való összejátszással is vádolnak. Az aktivisták akár életfogytiglani börtönbüntetést is kaphatnak, amiért három éve demokráciapárti tüntetéseken vettek részt, megszegve a nemzetbiztonsági törvényt. A BBC hangsúlyozta, Peking szerint a nemzetbiztonsági törvényre azért van szükség, hogy stabilitást teremtsen a városban, de a kritikusok szerint a másként gondolkodók eltiprására szolgál.

A Kínai Népköztársaság hétfőn 1 millió Hongkongi dollár (44 millió forint) vérdíjat ajánlott fel az aktivisták letartóztatásáért.

John Lee hongkongi kormányfő azt mondta, „egy életen át üldözni fogják a szökevényeket”, akiket ezért arra buzdított, hogy adják fel magukat. Hozzátette, ellenkező esetben félelemben élik le az életüket.

KÍNA ÚGY VÉLI, AZ EGYESÜLT KIRÁLYSÁG is BÚJTAT SZÖKEVÉNYEKET,

ezért felszólította az országot az aktivisták kiadatására.

A brit politikusok nyíltan védelmet ajánlottak a hongkongi szökevényeknek, ami durva beavatkozás Hongkong jogállamiságába és Kína belügyeibe

– közölte hétfőn késő este a londoni kínai nagykövetség szóvivője. Az Egyesült Királyság közölte, nem tűri, hogy Kína megpróbálja elhallgattatni az Egyesült Királyságban vagy a tengerentúlon élőket.

James Cleverly brit külügyminiszter felszólította Pekinget, hogy vonja vissza a nemzetbiztonsági törvényt, valamint követelte a hongkongi hatóságoktól, hogy „vessenek véget a szabadságért és a demokráciáért kiállók elleni támadásoknak”.

A törvény alapján már több száz demokráciapárti aktivistát tartóztattak le és ítéltek el Hongkongban.

Rovatok