Index Vakbarát Hírportál

Rendfenntartókat küldene Haitire az ENSZ

2023. július 6., csütörtök 21:40

Ismételten nemzetközi erő telepítését szorgalmazta Haitire a szigetországban elharapódzott erőszak megfékezésére António Guterres ENSZ-főtitkár csütörtökön a világszervezet Biztonsági Tanácsában.

Guterres felszólította az ENSZ BT tagjait, valamint az érdekelt országokat, hogy haladéktalanul cselekedjenek, és teremtsék meg egy ilyen kontingens telepítésének feltételeit – számolt be az MTI.

Haitin súlyos problémát jelent a bandaháborúk következtében elharapódzó erőszak.

„Nem katonai vagy politikai ENSZ-missziót sürgetünk. Hanem ütőképes biztonsági erő telepítését a tagállamok által, ami kéz a kézben együttműködne a haiti rendőrséggel a bűnszervezetek legyőzésében, illetve felszámolásában helyreállítva a rendet az országban″ – jelentette ki újságíróknak nyilatkozva az ENSZ-főtitkár.

Mindennapossá váltak az összecsapások

A bűnbandák a korábbi elnök, Jovenel Moise 2021-es meggyilkolása óta fokozatosan terjesztették ki hatalmukat a karibi szigetországban, és számos térség kikerült a központi kormány ellenőrzése alól.

Haiti gazdasága és közbiztonsága gyakorlatilag összeomlott, Port-au-Prince területének nagyjából kétharmadát bűnbandák ellenőrzik, a bandák és a rendőrség közötti összecsapások pedig mindennapossá váltak országszerte.

Rovatok