Index Vakbarát Hírportál

Visszatért Oroszországba a Wagner-csoport vezetője

2023. július 6., csütörtök 15:37

Aljakszandr Lukasenka belorusz elnök bejelentette, hogy Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport vezetője visszatért Oroszországba a két héttel ezelőtti fegyveres lázadás után.

Korábban is érkeztek olyan jelentések, amelyek szerint Prigozsin – aki a Wagner-csoport fegyveres lázadása után távozott Belaruszba – legalább egyszer már visszatérhetett Oroszországba. Egy korábbi írásunkban kitértünk arra, hogy az orosz sajtó szerint az előző hétvégén egy zárt körű ülésen vehetett részt Moszkvában, és ekkor adták vissza neki a tőle korábban lefoglalt készpénzt is.

A belorusz elnök ehhez képest egy csütörtöki sajtótájékoztatón már azt mondta, hogy Prigozsin jelenleg nem tartózkodik az országában. „Ami Prigozsint illeti, ő Szentpéterváron van” – mondta a BBC beszámolója szerint Lukasenka. Kijelentése után orosz újságírók a Kremlt is kérdezték arról, hogy ez igaz-e, mire az elnöki hivatal azt válaszolta: nem követik azt, hogy Prigozsin hol jár éppen.

A BBC emlékeztetett arra, hogy Prigozsin magángépe a lázadás után napokban visszatért Oroszországba, és számos alkalommal felszállt június vége óta. Mint írják, a gép több alkalommal is megtette a Moszkva és Szentpétervár közti utat (azt azonban nem tudni, hogy maga Prigozsin is a gépen volt-e ezeken az utakon).

„A Wagnernek más elképzelései vannak”

Nemcsak Prigozsinról, hanem a Wagner-csoport fegyvereseiről sem lehet biztosan tudni, hogy hol vannak. Lukasenka ezzel kapcsolatban annyit mondott: úgy tudja, hogy továbbra is a bázisaikon vannak. ( A BBC szerint ez azt jelentheti, hogy Kelet-Ukrajnában vagy Oroszország Ukrajnához közeli régiójában, Krasznodarban lehetnek.)

Lukasenka azt is jelezte: továbbra is kész befogadni a fegyveresek egy részét, ha vállalják, hogy segítenek az országa védelmében, azonban nekik más terveik lehetnek.

A Wagnernek más elképzelései vannak. De természetesen erről nem fogok Önöknek beszélni

– fogalmazott a belorusz elnök. Ami Prigozsint illeti, ő pár napja azt ígérte, hogy hamarosan visszatérnek a frontra.

Rovatok