Index Vakbarát Hírportál

Máris visszarepült Oroszországba Jevgenyij Prigozsin gépe

2023. június 28., szerda 10:00

A Belarusz Hajun projekt Twitter-oldal értesülései szerint Jevgenyij Prigozsin Wagner-vezér kevesebb mint 15 órát töltött Belaruszban, gépe ugyanis helyi idő szerint 22 óra 39 perckor szállt fel a Macsulisi katonai repülőtérről, és Oroszország felé vette az irányt. Ennek pontos okát egyelőre nem tudni.

Mint arról korábban már írtunk, kedd reggel, helyi idő szerint 7 óra 40 perckor landolt Belaruszban, a Macsulisi reptéren a Wagner-vezér, Jevgenyij Prigozsin gépe. Ugyanakkor nemcsak az általában Prigozsint reptető, RA–02795 lajstromjelű gép landolt a Minszk közelében fekvő Macsulisi katonai repülőtéren, hanem egy Szentpétervárról érkező privát repülőgép is – utóbbi 7 óra 58 perckor szállt le.

Később, csak Lukasenka bejelentése után vált biztossá, hogy a gépen a Wagner-vezér ült. A belorusz elnök bejegyzése szerint Jevgenyij Prigozsin megkapta azokat a biztonsági garanciákat, amelyeket a hétfői napon megígértek neki. 

nem hivatalos alku szerint Prigozsin szabadon távozhat Belaruszba, de Putyin aligha fog megbocsátani neki, így az orosz sajtó szerint a Kreml még gondolkodik azon, milyen új szerepet szánjon Prigozsinnak. Elképzelhető, hogy a két repülőgépen Prigozsin mellett orosz tisztviselők érkezhettek a belarusz fővárosba, ahol épp erről beszélgettek. Ám jelenleg ez csak feltételezés, mert Lukasenka erről nem beszélt.

Még 15 órát sem volt Belaruszban, de máris visszatért a gép Oroszországba 

A Belarusz Hajun projekt a Twitteren közölte, hogy – a repüléskövető oldalak tanúsága szerint – a Wagner-vezér által használt, RA–02795 jelű gép 22 óra 39 perckor ismét felszállt a Macsulisi katonai repülőtérről, és Moszkva felé vette az irányt.

arról nincs információ, hogy a gépen tartózkodott-e maga Prigozsin is.

Az oldal megjegyzi, hogy a másik repülőgép, amely kedd délelőtt érkezett meg, szintén felszállt a reptérről, és Szentpétervár felé vette az irányt. 

Megint tárgyalhattak Lukasenkával, ezután távozott a gép 

A Belarusz Hajun egy másik posztban azt is megjegyezte, hogy értesüléseik szerint a belorusz elnök kedden 17 és 22 óra közt az egyik rezidenciáján tartózkodott. Az oldal szerint szembetűnő, hogy Prigozsin gépe nem sokkal később, 22.39-kor szállt fel.

Mint írják, nincs kizárva az, hogy Lukasenka a rezidencián ismét tárgyalt Prigozsinnal. 

Az ukrajnai háború fejleményeit szerdán is percről percre közvetítjük ebben a cikkünkben.

Rovatok