Index Vakbarát Hírportál

Bűnösnek találta a bíróság a koppenhágai mészárost

2023. július 6., csütörtök 06:24

Bűnösnek találta és egy zárt intézményben határozatlan idejű pszichiátriai kezelésre kötelezte egy koppenhágai bíróság szerdán azt a férfit, aki tavaly a dán főváros egyik bevásárlóközpontjában lövöldözött és megölt három embert.

A TV 2 dán televízió jelentése szerint a bíróság arra a megállapításra jutott, hogy a most 23 éves elkövető előre megfontolt szándékkal nyitott tüzet az áruházban. A férfit valamennyi vádpontban bűnösnek találták.

Az elítélt a Koppenhága déli külvárosában található Field's bevásárlóközpontban kezdett lövöldözni tavaly júliusban, a támadásban két 17 éves fiatal – egy fiú és egy lány –, valamint egy 46 éves férfi vesztette életét, 27-en pedig megsérültek.

Az egyik szemtanú arról számolt be, hogy 150 ember menekülhetett ki az épületből, és hogy a lövések egy étteremből jöttek – írja az egyik dán bulvárlap. Egy másik szemtanú pedig a TV2 televíziónak elmondta, hogy a merénylő egy vadászpuskát tartott magánál.

Az ámokfutót percekkel a támadás után őrizetbe vették az épület előtt. A férfi beismerte tettét, de azt állította, hogy mentális betegségtől szenvedett a bűncselekmény idején.

A férfit egy olyan magas biztonsági fokozatú, zárt pszichiátriai intézményben helyezik el, amelyet a legveszélyesebb, pszichiátriai betegséggel diagnosztizált bűnelkövetőknek tartanak fenn. Az ítélet nem jogerős, az elítéltnek két hete van fellebbezni, írja az MTI.

Rovatok