Index Vakbarát Hírportál

A pápa elrendelte, hogy összeírják az elmúlt 25 év mártírjait

2023. július 6., csütörtök 06:54

Ferenc pápa elrendelte az utóbbi negyed évszázadban meghalt mártírok összeírását. Az egyházfő külön bizottságot állított fel a szentté avatásért felelős vatikáni hivatalon belül.

A Krisztus és az Evangélium tanúsításáért életüket áldozó mártírok száma magasabb a mostani időkben, mint a kereszténység első évszázadaiban – írta Ferenc pápa a szerdán kiadott dokumentumban.

A Vatikán Új mártírok – a hit tanúsítói elnevezésű munkacsoport feladata azoknak az összeírása, akiknek vérét ontották Krisztus és az Evangélium tanúsítása miatt az utóbbi negyed évszázadban. A pápai dokumentum hangsúlyozza, hogy a katalógusszerű munka nem kizárólag a katolikus mártírokra vonatkozik.

Ferenc pápa rendelkezése szerint a mai kor mártírjainak összeírása felkészülésnek számít a 2025-ös jubileumi szent évre.

Hozzátette,

korunkban a keresztények még a legveszélyesebb helyzetekben sem mondanak le az őket egybeforrasztó keresztség életerejének tanúsításáról.

Az egyházfő által felállított bizottságnak az egyháztól hivatalosan elismert keresztény mártírok mellett a kevésbé ismert vagy mostanáig névtelen mártírokat is fel kell kutatnia a helyi egyházak, keresztény közösségek és más intézmények segítségével.

A bizottság élére Marcello Semeraro bíboros, a Szentek Ügyeinek Kongregációja prefektusa került. Az alelnök Andrea Ricciardi történész professzor, a Szent Egyed közösség alapítója lett, a bizottság titkári feladatait pedig Marco Gnavi plébános látja el, aki már 2000-ben is foglalkozott ezzel a kérdéssel.

A tizennégy tagú munkacsoportban több fejlődő világbeli pap is helyet kapott.

Rovatok