Index Vakbarát Hírportál

A brazil kormány szerint harmadára csökkent az amazonasi erdőirtás mértéke

2023. július 7., péntek 09:58

Harmadára csökkent az erdőirtások mértéke az Amazonas vidékén az utóbbi fél évben a 2022-es év azonos időszakához képest – közölte jelentésében a Luiz Inácio Lula da Silva elnök vezette brazil baloldali kormány.

A jelentéssel a fél éve hatalmon lévő Lula saját érdemeként emeli ki, hogy az esőerdő 2649 négyzetkilométerrel zsugorodott idén január–júniusban – szemben a tavalyi, Jair Bolsonaro elnöksége alatti 3988 négyzetkilométerrel. 

A nyilvánosságra hozott kormányzati műholdas adatok hitelességét nem ellenőrizte független szervezet.

Lula ígéretet tett arra, hogy 2030-ig véget vet az erdőirtásnak.

A cél elérése nem kis feladat, mivel az esőerdő területe még mindig több mint háromszor akkora, mint New York City – írja a BBC.

Az elmúlt néhány évben riasztóan megnőtt az erdőirtás mértéke. A legfrissebb műholdas adatokat a brazil Nemzeti Űrkutatási Intézet mutatta be csütörtökön.

„Folyamatosan csökkenő tendenciát értünk el az Amazonas erdőirtásában” – mondta Marina Silva környezetvédelmi miniszter újságíróknak.

Az Amazonas esőerdői adják a Föld édesvízkészletének 12 százalékát, és a Természetvédelmi Világalap közlése szerint itt található a világ összes fajának tíz százaléka. Területének mintegy 20 százaléka azonban feltehetően már elpusztult.

Rovatok