Index Vakbarát Hírportál

Toxikus kampány lesz Amerikában, miután Donald Trump leuralta a republikánus pártot

2023. július 7., péntek 08:40

Miközben Amerika ünnepelte függetlenségét, megosztott az értékeinek valódi természetét illetően. Egyúttal felkészültek egy toxikus elnökválasztási kampányra, amely valószínűleg elmélyíti a politikai traumákat, és ismét a választási rendszer határait feszegeti.

Donald Trump például július negyedik hétvégéjén erődemonstrációt rendezett, kiemelve, hogy a republikánusok elnökjelöltségéért folyó versenyben már korán dominál, és hogy riválisainak milyen nehéz feladatot kell megoldaniuk, hogy meghiúsítsák a pártjuk jelöltségének harmadik alkalommal történő elnyerésére tett kísérletét − írta meg a CNN.

A volt elnök szombaton hatalmas tömeget vonzott a kulcsfontosságú korai államban, Dél-Karolinában tartott nagygyűlésen, amely visszhangzott a választási beavatkozásról szóló hamis állításai és a hivatalából való távozása után a titkos dokumentumok állítólagos helytelen kezelése miatt ellene emelt vádak miatt.

A Pickensben tartott zajos rendezvény azonban azt is megmutatta, hogy személyisége és vad politikai vonzereje milyen tartósan vonzó a GOP (a republikánus párt szokásos amerikai rövidítése, feloldása: Great Old Party − a szerk.) bázisszavazóira.

Az előválasztási felmérésekben elért előnyével együtt pedig figyelmeztetésként kell szolgálnia a demokraták számára, hogy a modern történelem legzavarosabb elnökének reális esélye van a Fehér Házba való visszatérésre, amely valószínűleg még viharosabb lesz, mint az első ciklusa.

Megmentjük a szabadságot, a szabadságot és az igazságosságot, és előmozdítjuk 1776. július 4. szellemét

− mondta Trump, olyan üzenetet fogalmazva meg, amely örömmel tölti el támogatóit, ám a 2020-as vereségét követő, a demokrácia elleni támadása miatt visszahúzódó embereket taszítja.

Még Trump legerősebb előválasztási riválisának egyik magas rangú támogatója is úgy jellemezte Trumpot, mint a „szökevény befutót”. Steve Cortes, egy DeSantis-párti szuper PAC szóvivője elismerte, hogy a floridai kormányzó „messze lemaradt”, ami egy olyan kampány szigorú értékelése, amely még nem mutatta meg, hogy DeSantisnak van országos vonzereje.

Trump ellenfelei kedden a függetlenség napi felvonulásokon, az elnökválasztási kampányok mesébe illő rítusán keresztül igyekeztek megvetni a lábukat egy olyan versenyben, amelyben eddig egyetlen alternatív jelölt sem kapott lángra, vagy sikerült Trump-ellenes lendületet kiaknázni.

Mike Pence volt alelnök például Iowában járt − a nemzetgyűlési választási kampány első államában, amely valószínűleg kritikus fontosságú lesz hosszúra nyúlt kampánya szempontjából, mivel igyekszik az evangélikus szavazókat mozgósítani. DeSantis pedig New Hampshire-ben volt.

Több mint hat hónappal az első republikánus előválasztás előtt még túl korai lenne megjósolni, hogy milyen lesz a verseny. Váratlan események és Trump büntetőpereinek súlya kezdheti éreztetni hatását, és szokatlan lenne, ha legalább az egyik riválisa nem tudna népszerűségi ugrást produkálni.

A verseny nyári dinamikája azonban azt sugallja, hogy Trump egyelőre a republikánus párt vezető jelöltje a július negyedike és a munka ünnepe közötti időszak előtt, amely döntő fontosságú az adománygyűjtés szempontjából. Ekkor kerül sor az első előválasztási vitára, és amelyet a jelölteknek arra kell használniuk, hogy pozicionálják magukat a téli első jelölési versenyekig tartó sprint előtt.

(Borítókép: Donald Trump 2023. július 1-jén. Fotó:  Sean Rayford / Getty Images)

Rovatok