Index Vakbarát Hírportál

Greta Thunberg börtönbe kerülhet

2023. július 7., péntek 07:48

Svédországban vádat emeltek Greta Thunberg környezetvédelmi aktivista ellen, mert az előző hónapban társaival blokád alá vontak néhány tankerhajót.

A svéd ügyészek szerint Greta Thunbergnek még júliusban bíróság elé kell állnia a történtek miatt. Az incidens még júniusban, Malmö kikötőjében történt, ahol Thunberg és néhány fiatal társa egy kikötőben demonstrált hat napig – írja a BBC.

A demonstráció alatt többen fel is másztak a hajókra. 

A rendőrség felszólította őket, hogy távozzanak, de nem engedelmeskedtek nekik, és az egyenruhásoknak való ellenszegülés az, ami miatt most vádat emeltek ellene.

Ha bűnösnek találják, akkor a fiatal aktivista hat hónap börtönt vagy pénzbüntetést kaphat.

A BBC News kérdéseket akart feltenni a vádemeléssel kapcsolatban Greta Thunbergnek is, de az aktivista nem kívánt nyilatkozni. Úgy tudják, hogy Thunbergnek és három társának július 24-én kell megjelennie a bíróság előtt. 

A klímaválság már most is élet-halál kérdés számos embernek. Úgy döntöttünk, hogy nem fogjuk tétlenül szemlélni, és fizikailag állítjuk meg a fosszilis üzemanyaggal működő infrastruktúrát

– írta Thunberg korábban egy Instagram-posztjában a tüntetésről.

Az aktivista korábban, egy másik demonstráción a német rendőröknél is kihúzta a gyufát, de akkor viszonylag hamar elengedték.

   

Rovatok