Index Vakbarát Hírportál

Csak megrendezett akció lehetett, hogy Greta Thunberget elvitték a rendőrök?

2023. január 19., csütörtök 14:36

Felmerült a gyanú, hogy csak egy megrendezett akció része lehetett Greta Thunberg klímavédelmi aktivista őrizetbe vétele. A német rendőrség nyilatkozatot adott ki ezzel kapcsolatban.

Egy kis, mára kiürült németországi faluban, Lützerathban egy hete kezdődtek demonstrációk az ellen, hogy bővíteni akarják a településen lévő szénbányákat. A német hatóságoknak hat nap kellett ahhoz, hogy felszámolják a demonstrációt. A tiltakozó akcióban a 20 éves svéd aktivista, Greta Thunberg is részt vett, akit sok más tüntetővel együtt szintén elvittek a rendőrök – és mindezt a média is közvetítette.

A külföldi sajtó szerint Greta Thunberget azóta már szabadon engedték. Elképzelhető, hogy emiatt gondolhatták egyesek, hogy az egész csak megrendezett akció volt, a BBC szerint ugyanis az erről szóló posztok gyors terjedésbe kezdtek a közösségi médiában, a külföldi oldalakon. 

A brit portál emiatt kérdésekkel fordult a német rendőrséghez, akik azt válaszolták: „Sosem folyamodnánk ahhoz, hogy efféle felvételeket hozzunk létre.” Cáfolták, hogy Greta Thunberg elvitele megrendezett lett volna, továbbá hangsúlyozták: fontosnak tartják, hogy a sajtó biztonságos körülmények közt beszámolhasson ezekről az eseményekről. Végül azt is pontosították, hogy

Greta Thunberget őrizetbe végül nem vették, csupán arról volt szó, hogy egy rövid időre elzárták.

A rendőrség azt is közölte, hogy sem ellene, sem a többi tüntetővel szemben nem indítanak büntetőjogi eljárást.

A BBC arra is kitért, hogy a rendőrség akcióról több olyan fotó és videó is készült, ahol az látszik, hogy Thunberg több rendőrrel együtt várakozik a helyszínen. Az egyik videón az látható, hogy a fiatal lány még mosolyog is.

Erről Észak-Rajna-Vesztfélia tartomány belügyminisztériuma azt mondta a BBC-nek, hogy akkor éppen „logisztikai okokból” kifolyólag kellett várakozniuk, mielőtt a rendőrautóhoz vihették volna. A minisztérium szerint a félreérthető helyzetet egyesek politikai célzattal használtak fel a maguk javára. 

A brit hírportál idézte Christian Wernickét, a német Süddeutsche Zeitung újságíróját, aki a helyszínen követte az eseményeket. Azt mondta, hogy a rendőrök egy ideig tanácstalannak, zavartnak tűntek, amikor elvitték Thunberget, holott nem ő volt az első tüntető, akivel szemben így jártak el.

(Borítókép: Greta Thunberg 2023. január 17-én. Fotó: Federico Gambarini / picture alliance / Getty Images)

Rovatok