Index Vakbarát Hírportál

Titokban tárgyaltak egymással amerikai és orosz diplomaták a háború lezárásáról

2023. július 7., péntek 16:14

Az Egyesült Államok korábbi magas rangú nemzetbiztonsági tisztviselőinek egy csoportja titkos megbeszéléseket folytatott a Kremlhöz közel álló magas rangú orosz diplomatákkal azzal a céllal, hogy megteremtsék az ukrajnai háborút lezáró tárgyalások alapjait – értesült az NBC News az ügyre jó rálátással bíró, névtelenséget kérő forrásaitól.

A kulisszák mögött zajló megbeszélések egyikén Szergej Lavrov orosz külügyminiszter is részt vett, állítják az amerikai híroldal forrásai. A tárcavezető áprilisban állítólag több órán át beszélgetett a csoport tagjaival New Yorkban.

A zárt körű megbeszélésen szóba került az ukrajnai háború néhány kényes kérdése, mint például az oroszok által megszállt területek sorsa, amelyeket Ukrajna talán soha nem lesz képes felszabadítani.

Jelenlegi és volt tisztviselők szerint Richard Haass, a Külkapcsolatok Tanácsa amerikai független elemző intézet leköszönő elnöke is találkozott Lavrovval. A csoporthoz csatlakozott Charles Kupchan Európa-szakértő és Thomas Graham Oroszország-szakértő, mindketten nagy tapasztalattal rendelkeznek a diplomáciai kapcsolatok ápolásában.

A Fehér Ház tudtával zajlottak a tárgyalások

Az érintett volt amerikai tisztviselők vagy nem válaszoltak a megkeresésekre vagy nem kívántak nyilatkozni. A megbeszéléseken cél volt, hogy lehetőség szerint fenntartsák a kommunikációs csatornákat Oroszországgal, és kipuhatolják, mikor lehet újra leülni tárgyalni a háború befejezéséről.

A megbeszélések a Biden-kormányzat tudtával, de nem annak irányításával zajlottak, és a Lavrovval beszélő tisztviselők a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsát is tájékoztatták az elhangzottakról – mondta két forrás az amerikai kiadványnak.

Nem világos, hogy milyen gyakran zajlottak a háttérbeszélgetések. Legalább egy volt amerikai tisztviselő Oroszországba utazott az ukrajnai háborúval kapcsolatos megbeszélések miatt – állította két névtelen forrás is.

Az orosz fél részéről Lavrov mellett a megbeszéléseken akadémikusok, illetve olyan személyiségek vettek részt, akikről úgy vélik, hogy a szavuk eljut Vlagyimir Putyin orosz elnök fülébe, vagy rendszeres kapcsolatban állnak a Kreml döntéshozóival – mondták a források.

Az orosz résztvevők név szerinti azonosítását a biztonságukkal kapcsolatos aggodalmakra hivatkozva elutasították a források.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hivatalának egyik tisztviselője közölte, hogy nem kommentálja a meg nem nevezett forrásokon alapuló híreket, de általános álláspontja változatlan.

„Álláspontunk változatlan, Ukrajna sorsa nem dőlhet el Ukrajna nélkül. Sokszor beszélt erről az elnök és minden hivatalos szóvivőnk. Nem névtelenül, hanem egészen konkrétan és nyilvánosan” – közölte.

Az NBC News szerint egyre több jel utal arra, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei azt szeretnék, ha Moszkva és Kijev ősszel, Ukrajna folyamatban lévő ellentámadásának befejezése után a béketárgyalások folytatását erőltetné.

Az orosz–ukrán háború fejleményeit pénteken is percről percre közvetítjük ebben a cikkünkben.

Rovatok