Index Vakbarát Hírportál

Oroszország amerikai nagykövete szerint Zelenszkij az egész világra rászabadítja a poklot

2023. július 7., péntek 11:51

Oroszország amerikai nagykövete elutasította azokat a médiajelentéseket, amelyek szerint Moszkva provokációt tervez Európa legnagyobb, Ukrajnában található atomerőművénél, és azt állította, hogy Kijev arra használja a nukleáris katasztrófára vonatkozó narratívát, hogy belerángassa a NATO-t és az Egyesült Államokat egy pusztító konfliktusba.

„Felszólítjuk a kijevi rezsimet, hogy gyakoroljon felelősséget, és gyakoroljon befolyást »gyámolítottjaikra« a nagyszabású katasztrófa elkerülése érdekében. A nyugati uralkodó elitnek meg kellene értenie, hogy a harctéren elkövetett kudarcok miatt Kijev alig várja, hogy ürügyet teremtsen a NATO-kontingens Ukrajnába telepítéséhez, és ezáltal egy regionális konfliktust harmadik világháborúvá duzzasszon” – mondta Anatolij Antonov a Newsweeknek.

Az amerikai és az európai polgárok aligha állnak készen arra, hogy rendezett sorokban vonuljanak a pokolba, amelybe a Zelenszkij-kormány az egész bolygót belerángatja

– tette hozzá.

Antonov megjegyzései akkor hangzottak el, amikor orosz és ukrán tisztviselők egymást vádolták azzal, hogy támadást terveznek a zaporizzsjai atomerőmű ellen. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kedden egy nyilvános beszédében azt állította, hogy robbanóanyagra emlékeztető tárgyakat észleltek a létesítménynél, „talán azért, hogy az oroszok támadást szimuláljanak az erőmű ellen”.

Jelentősen nőtt a tét

Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház sajtótitkára nem erősítette meg ezt az állítást, de ő is aggodalmát fejezte ki az atomerőmű körül kialakult feszültségek miatt.

„Az atomerőmű folyamatos orosz katonai megszállása veszélyeket rejt magában. És amikor egy atomerőműről van szó, ott nem szabadna harcoknak lennie” – jegyezte meg.

Az orosz megbízott „abszurdnak” minősített minden olyan kijelentést, amely arra utal, hogy Oroszország provokációra készül az általa ellenőrzött atomerőmű ellen.

Elmondása szerint az orosz fél már hozzászokott az ilyen típusú hírközléshez. Szerinte a különbség azonban most az, hogy „ezúttal a tét jelentősen megnőtt”.

„Európa nukleáris biztonsága veszélyben van” – jegyezte meg Anatolij Antonov.

Az orosz–ukrán háború fejleményeit pénteken is percről percre közvetítjük ebben a cikkünkben. 

Rovatok