Index Vakbarát Hírportál

Szakértő: Ez már nem magyarázható mással, mint az Orbán és Putyin közötti intimitással

2023. július 7., péntek 21:05 | aznap frissítve

A vilniusi NATO-csúcs megerősíti, hogy a szövetség visszatér eredeti területvédelmi szerepéhez; nem hoznak döntést Svédország tagságáról vagy Ukrajna csatlakozási feltételeiről – jósolja Górka-Winter Beáta, a Varsói Egyetem munkatársa.

A csúcstalálkozón nem születik döntés Ukrajna NATO-tagságát illetően, ugyanis nincs egyetértés a tagállamok között. Az Egyesült Államok elnöke, Joe Biden világosan leszögezte, hogy Ukrajnának minden feltételnek meg kell felelnie, ők sem jelenthetnek kivételt – mondta el a lengyel PAP-nek Górka-Winter Beáta, a Varsói Egyetem Politikatudományi és Nemzetközi Tanulmányok Karának oktatója.

Emlékeztetett arra, hogy a NATO-csatlakozás előtt a balti államoknak határmegállapodásokat kellett aláírniuk Oroszországgal annak érdekében, hogy véget vessenek a folytatódó, de katonai jelleget nem öltő politikai vitáknak.

Számos elemzés arra utal, hogy ha Ukrajna már tagja lenne a NATO-nak, akkor nem létezne a jelenlegi formájában az ukrajnai konfliktus

– jegyezte meg a szakértő.

Kitért a közelmúltbeli, oroszországi lázadásra is, amely véleménye szerint szintén a találkozó témái között szerepel majd. Utalt továbbá a tavalyi csúcson tárgyalt többnemzetiségű harccsoportok megerősítésére, amelyet szükség esetén zászlóaljakról dandárokká bővítenék.

Górka-Winter szerint a csúcstalálkozón zajló tárgyalásokat a tagországok belső problémái, így a franciaországi zavargások és a németországi gazdasági helyzet is befolyásol majd. „Egyértelmű követelés lehet Franciaország részéről, hogy a szövetségesek ne csak a keleti szárnyra összpontosítsanak – bár ma itt van domináns fenyegetés –, hanem a déli szárny védelmének megerősítésére, ahol továbbra is fontos az illegális bevándorlás kérdése” – értékelte.

Attól tartok, hogy Svédország NATO-tagságának blokkolása túlmutat ezen a csúcstalálkozón. A törökországi választások sokat változtathattak volna ezen, de Erdogan maradt az elnök. Törökországban nem volt hatalomváltás, ezért változás sincs. Arról nem is beszélve, hogy van egy teljesen absztrakt ellenállás Magyarország részéről. Ez már nem magyarázható mással, mint az Orbán és Putyin közötti intimitással

– vélekedett Górka-Winter.

Hangsúlyozta, hogy „Magyarország hozzáállását az energiafüggőség magyarázza, azonban, ha Magyarország akarná, ráléphetne a függetlenség felé vezető útra. A magyar kormány mégis nagyon világos jelzéseket küld, például nem tekinti Vlagyimir Putyint háborús bűnösnek, megkérdőjelezi ennek a háborúnak a brutalitását és Oroszország bűnösségét, ami példátlan a Szövetségben”.

(Borítókép: Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin. Fotó: Mikhail Svetlov / Getty Images)

 

Rovatok