Index Vakbarát Hírportál

A Pentagonnál új intézkedéseket vezetnek be az elszámoltathatóság és a minősített információk védelmében

2023. július 7., péntek 12:58

A Pentagon elszámoltathatósági intézkedéseket vezet be, és szigorítja az adatvédelmi előírásokat − közölte az amerikai védelmi minisztérium szerdán, amikor nyilvánosságra hozta vizsgálati összefoglalóját, amelyet azután rendelt el, hogy a Nemzeti Gárda egy tagja számos minősített iratot tett elérhetővé az interneten.

A közlemény szerint a másfél hónapos vizsgálatban megállapították, hogy a személyzet túlnyomó többsége – köztük azok, akik minősített nemzetbiztonsági információkhoz férnek hozzá – megfelel a biztonsági folyamatoknak és eljárásoknak, és tisztában van az információbiztonság jelentőségével abban, hogy a védelmi minisztérium meg tudjon felelni feladatának − közölte az MTI. 

Az amerikai védelmi tárcához tartozó védelmi erőknél ugyanakkor több intézkedést is elrendeltek a vizsgálat nyomán. Ezek közé tartozik a létező előírások megfelelő betartatása, az elszámoltathatósági eljárások alkalmazása a Pentagon szervezetének legalacsonyabb szintjéig, valamint a hiányosságok megszüntetésére új szabályokat is előírtak. A jelentés nyomán a minisztérium vezetése elvárja a különböző védelmi szervezetektől, hogy felülvizsgálják és módosítsák az eljárásokat, folyamatokat a minősített információkkal foglalkozó egységeknél az akkreditációra, nyilvántartásokra, valamint adatkezelésre vonatkozóan.

A vizsgálatban egy külön bizottság nézte át a Pentagonhoz tartozó minden szervezeti egység adatvédelmi és biztonsági gyakorlatát, emellett a dolgozóknak ki kellett tölteniük egy 50 kérdésből álló, önbevalláson és önértékelésen alapuló kérdőívet.

Áprilisban a szövetségi hatóságok letartóztatták a Nemzeti Gárda 21 éves adatelemzőjét, Jack Teixerát, aki hosszú időn keresztül tett hozzáférhetővé egy internetes közösség tagjai számára szigorúan titkos katonai dokumentumokat. Jack Teixerának a legmagasabb szintű biztonsági minősítésű adatok eléréséhez volt felhatalmazása beosztása miatt.

Lloyd Austin védelmi miniszter az eset nyomán rendelte el a működésbiztonsági szabályok felülvizsgálatát az általa vezetett Pentagonon belül.

Rovatok