Index Vakbarát Hírportál

Vakmerő akciót hajtott végre a Moszad a legádázabb ellenség területén

2023. július 8., szombat 19:04

Egy ciprusi terrorcselekmény potenciális elkövetőjét fogta el a Moszad, méghozzá a legádázabb ellenség területén, Iránban. Izraelben közzétették a merénylő vallomásáról készült felvételt.

Juszef Sábházi Abbaszalilo a videóban részletesen feltárta, hogyan követte kiszemelt izraeli célpontját, és azt is, hogy terveket készített megölésére.

A Moszad szerint Abbaszalilo az Iszlám Forradalmi Gárda, az IRGC magas rangú tisztviselőitől kapott fegyvereket a támadáshoz és utasításokat a végrehajtáshoz. A titkosszolgálat szerint a terv az volt, hogy izraeli vállalkozókat vesznek célba a kis szigetországban – jelentette a Times of Israel.

Abbaszalilo követte a merénylet célpontját, és várta az alkalmat, hogy végezzen vele, a helyi rendőrség azonban tudomást szerzett a tervről, így kénytelen volt letenni szándékáról és visszaszökni Iránba, miután körözték. A ciprusi biztonsági erők felszámolták a terrorista sejt többi iráni, pakisztáni és helyi tagját – tudatta a Moszad az elfogott merénylő információi alapján.

Abbaszalilo az összekötőjét Hasszán Sustari Zadehként nevezte nevezte meg, aki a gárda külföldi hírszerzési részlegének ismert és magas rangú tisztje.

„Megbeszélte velem, hogy mit tervez Cipruson” – vallotta a bérgyilkos, akit arról is tájékoztattak, hogy a török fennhatóság alatt álló Észak-Ciprusról a helyiek segítségével eljuthat a sziget déli részére.

A kapott fegyvert egy bokor alá temette, közben pedig WhatsAppon eljuttatták neki a célszemély fotóját és a GPS-útvonalat otthonához. Abbaszalilo távolról követte potenciális áldozatát, fényképeket készített, egyszóval előkészítette a merényletet.

Az volt a tervem, hogy egy csendes, kihalt úton megölöm

– mondta.

Tartótisztjei azonban „rájöttek, hogy a rendőrség a nyomában van”, ezért utasították, hogy rejtse el a fegyvert, szabaduljon meg felszerelésétől, és haladéktalanul térjen vissza Iránba.

Azt nem tudni, mi lett Abbaszalilo sorsa a kihallgatása után.

Nem az első eset

Az elmúlt években a Moszad több, izraeli állampolgárok elleni merényletet hiúsított meg Cipruson, Törökországban, Grúziában és Görögországban. Egyesekről még a sajtó sem számolt be. „Továbbra is határozottan fogunk cselekedni, hogy megakadályozzuk a zsidók és izraeliek sérelmét világszerte” – tudatta az eset után a Moszad közleményében.

Sajtóértesülések szerint ezúttal egy izraeli ingatlanvállalkozó, egy úgynevezett Chábád-ház, vagyis egy zsidóház, valamint izraeli turisták által látogatott szállodák és szórakozóhelyek voltak a célpontok Cipruson.

Ezt az információt a Moszad nem erősítette meg.

A tudósítások szerint az izraeli titkosszolgálat szorosan együttműködött a görög, ciprusi és amerikai hírszerzéssel. Az iráni Iszlám Forradalmi Gárda egyébként a hadsereg egyik szárnya, amit több ország, köztük az Egyesült Államok is terrorszervezetnek tekint.

A ciprusi sajtó szerint a meghiúsított merénylet feltételezett elkövetői a megosztott sziget északi részét használták támaszpontként, a ciprusi hírszerzés azonban több hónapon át szorosan követte a sejtet.

„Izrael állam a legkülönfélébb módszereket alkalmazva mindenütt a zsidók és az izraeliek védelmében tevékenykedik, és továbbra is fellép az iráni terrorizmus elpusztítása érdekében, bárhol is üti fel a fejét, beleértve az iráni földet is” – közölte a küldetés után Benjámín Netanjáhú miniszterelnöki hivatala.

Évtizedek óta tartó árnyékháború

Irán és Izrael évtizedek óta árnyékháborút folytat – nem csak a Közel-Keleten.

A zsidó állam korábban tucatnyi bevetést hajtott végre Irán területén, és ezek során elsősorban az iráni atomprogram tudósaival végeztek.

Az izraeli nemzetbiztonsági tanács már az év elején arra figyelmeztetett, hogy Ciprus és Görögország azok az államok, ahol Irán vélhetően zsidókat és izraelieket vesz célba. Mindkét ország izraeli turisták kedvelt célállomása.

Márciusban a görög rendőrség letartóztatott két pakisztáni állampolgárt, aki feltehetően tömeges halálos áldozatokkal járó terrortámadásokat tervezett Irán nevében izraeli és zsidó célpontok ellen Görögországban. A görög nyomozást segítő Moszad azt állította, hogy a két lehetséges merénylő egy iráni terrorhálózat tagja volt.

Az egyik célpont egy Athén központjában, egy Chábád-házban lévő kóser étterem volt, de akár maga a zsidóház is lehetett. Ciprusi üzletemberek ellen irányuló iráni összeesküvést 2021 októberében hiúsítottak meg. A felbérelt gyilkos azeri származású volt, aki orosz útlevéllel, Oroszországból érkező járattal landolt Cipruson. Három segítője pakisztáni volt.

Novemberben a grúz belbiztonság akadályozott meg egy pakisztánit abban, hogy egy iráni ügynök utasítására Grúziában meggyilkoljon egy izraelit.

Tavaly nyáron a török erők meghiúsították az iráni ügynökök izraeliek megölésére irányuló kísérletét Isztambulban. Három férfit tartóztattak le. Egy hónappal korábban a Moszad a helyi erőkkel három, izraeli civileket célzó iráni támadást akadályozott meg szintén Isztambulban. Irán tagadta a vádakat.

Egyedülállóan merész küldetés

– jellemezték a Moszad mostani bevetését iráni területen, írta a BBC.

(Borítókép:  Az iráni forradalmi gárda tagjai 2019. február 11-én.  MTI / EPA / Abedin Taherkenareh)

Rovatok