Index Vakbarát Hírportál

Terrorizmus miatt felakasztottak két férfit Iránban

2023. július 8., szombat 08:07

Két férfit felakasztottak Iránban, akik az Iszlám Állam terrorszervezet által elkövetett múlt októberi síita szentély robbantásában vettek részt, amely 13 ember életét követelte – számolt be róla az IRNA iráni hírügynökség.

Az elítélt férfiak a tárgyaláson bevallották, hogy kapcsolatban álltak az Iszlám Állam afganisztáni dzsihadistáival, emellett segítettek kitervelni és végrehajtani a sirázi szentélyben történt robbantást.

Az állami televízióban is lejátszott biztonsági felvételeken látható, ahogy egy férfi egy gépkarabélyt rejtegetve belép a kegyhelyre, majd tüzet nyit a bent lévő hívőkre.

Mint később kiderült, az elkövető – aki nem sokkal később belehalt a támadásban elszenvedett sérüléseibe – tádzsikisztáni állampolgár volt – teszi hozzá az MTI.

Az Iszlám Állam folyamatos fenyegetettséget jelent a Közel-Kelet országaira. A szervezet iszlamistái már korábban is hajtottak végre terrortámadást Iránban, ők feleltek például a 2017-es összehangolt dupla teheráni terrortámadásért, amelyben egyszerre érte támadás a teheráni parlamentet és az egykori iráni forradalmi vezető, Ruhollah Khomeini ajatollah mauzóleumát. A két támadásban 17-en haltak meg.

Rovatok