Index Vakbarát Hírportál

Elindult a lejáratás, kiadták a kilövési engedélyt „Putyin séfjére”

2023. július 8., szombat 08:02

Bendarzsevszkij Anton Oroszország-szakértő szerint egyértelmű, hogy Jevgenyij Prigozsinnak befellegzett, hiszen az orosz állami média megkezdte az Wagner-vezér szisztematikus lejáratását. A szakember úgy véli, hogy a Wagner zsoldosai a lázadást követően nem működhetnek Oroszország területén.

Aljakszandr Lukasenka belorusz elnök közvetítőként fontos szerepet játszott a Wagner-lázadás lezárásában, ő jelentette be azt is, hogy Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport vezetője nem tartózkodik Belaruszban, noha korábban úgy szólt a puccskísérlet idején kötött alku, hogy a hazaárulónak titulált zsoldosvezér belorusz területen kap menedéket.

Bendarzsevszkij Anton azonban arról beszélt az InfoRádióban, hogy már a puccskísérlet másnapján szabadon látogathatta Oroszországot Prigozsin, és a Lukasenka közvetítésével kötött alkuban nem arról van szó, hogy soha nem léphet be Oroszország területére, hanem arról, hogy el kell tűnnie a nyilvánosságból, és el kell hagynia majd Oroszországot.

Az Oroszország-szakértő szerint Belaruszban telepedhet le Prigozsin, de a lakóhelye Szentpéterváron van, ott vannak az üzleti érdekeltségei, egy hatalmas, másfél hektáros birtoka. A média- és más üzleti érdekeltségeiből álló birodalmat most fel kellett számolnia.

Többek között azért is ment haza, mert valószínűleg az ígéretei értelmében minden üzletétől meg kell szabadulnia, és ezeket a szálakat el kell vágnia. Ha Lukasenka azt mondta, hogy éppen nincs az országában, ez nem azt jelenti, hogy egyébként nem fog visszatérni, vagy nem ott fog lakni, de közben lehetőséget adtak neki, hogy az otthoni dolgait rendezze

– mondta Bendarzsevszkij Anton, aki szerint azt, hogy az orosz állami média hazaárulónak nevezte a Wagner-vezért, nem lehet másként értelmezni, mint hogy

kiadták rá a kilövési parancsot.

A szakértő emlékeztetett, hogy Vlagyimir Putyin a lázadás napján beszédben az egész Wagner-csoportot és személyesen Prigozsint is árulónak minősítette, aki hátba támadta Oroszországot, majd néhány nappal később egy másik beszédben annyit finomított, hogy a Wagner-zsoldosok eltévedt bárányok, akik egyébként bizonyítottak a fronton, és őket jó útra kell terelni.

De Prigozsinra megtörtént a kilövési engedély, Putyin árulónak minősítette, onnantól kezdve országszerte a Wagner-csoport plakátjait lebontották, az irodáit felszámolták, ez az elmúlt hetekben is folytatódott

– tette hozzá Bendarzsevszkij, aki arra is emlékeztetett, hogy Prigozsinnak nemcsak a Wagner-csoportban volt érdekeltsége, ő volt a legnagyobb élelmezési beszállítója az orosz általános iskoláknak, sőt 2018-ig ő volt a legnagyobb beszállítója az orosz védelmi minisztériumnak, és utána is az egyik legnagyobb beszállító maradt.

Ezeket az érdekeltségeket is fel kellett számolnia, az orosz médiában pedig ezeket az üzleteit is folyamatosan bírálják, elmondták, hogy mennyire túlárazottak azok a szolgáltatások, amelyeket Prigozsin adott, és mennyi pénzt keresett belőle.

Vlagyimir Putyin is azt mondta, hogy személyesen Prigozsin legalább egymilliárd dollárt keresett ezeken a szolgáltatásokon.

„Csakhogy itt a logikai kérdés, hogy ha ennyire túl volt árazva a dolog, és Prigozsin hosszú éveken keresztül üzemeltette ezt a birodalmát, akkor eddig miért nem ismerték fel? Nyilván politikailag motivált döntés, hogy Prigozsinnal nem lehet üzletelni, nem lehet együttműködni, ezért mindenhonnan kiszorítják, és még a médiában is negatív képet alakítanak ki róla” – mondta a szakértő.

Mi lesz a zsoldosokkal?

Azt viszont nem lehet tudni, hogy mi lesz a Wagner-katonákkal. Bendarzsevszkij Anton elmondta, hogy volt egy konkrét határidő, július elseje, ameddig minden önkéntes fegyveres csoportnak, amely Oroszország területén működött, beleértve a Wagner-csoportot is, alá kellett volna írnia a szerződését az orosz védelmi minisztériummal.

Ha nem írták alá, onnantól kezdve leszereltek, nem folytathatták tovább a katonai tevékenységüket.

A katonáknak a Wagner-csoport nagy szabadságot jelentett a működésben, a döntéshozatalban, ráadásul sokkal kedvezőbb feltételek alapján harcolhattak, mint az orosz védelmi minisztérium alatt, sokkal több pénzt kaptak, a haláluk esetén a családjuk magasabb díjat kapott. Ráadásul bármikor leszerelhettek a Wagner-csoportból, ha nem elítélt bűnözőről volt szó, mert ott meg volt határozva, hogy legalább fél évet kellett szolgálnia, mielőtt visszakaphatta a szabadságát. Ez a lehetőség a védelmi minisztériumnál nincs meg, a mobilizálásról szóló törvény alapján, akik felvállalták a szolgálatot, egészen addig szolgálniuk kell, amíg nem születik egy rendelet, amely lehetőséget ad a leszerelésre

– mondta Bendarzsevszkij Anton, aki szerint Oroszország területén a Wagner-csoport biztosan befejezte a működését, lehetnek az orosz védelmi minisztériumon belül olyan csapatok, amelyek a Wagner-csoport katonáiból formálódtak.

A 20-30 ezer fős alakulat tagjai előtt a leszerelés mellett nyitva áll egy harmadik út is: ha átmennek belorusz területre, ahol a műholdképek alapján egy meglévő tábort alakítanak át számukra.

Bendarzsevszkij Anton szerint az előzetes hírek alapján ezer katona maradhatott Prigozsin mellett, de nagy kérdés, hogy velük mihez kezd Prigozsin, hiszen ha elvesztette az orosz állam támogatását, akkor például ki fogja fizetni ezeket a zsoldosokat, és milyen műveletekre.

Elképzelhető, hogy Belarusz területén az orosz katonák oktatására, a tapasztalatok átadására, ilyen jellegű akciókra használhatók lesznek ezek a katonák, de Oroszország területén a Wagner-zsoldoscsoport mint szervezet meg fog szűnni

– hangsúlyozta a szakember.

Az orosz–ukrán háború eseményeit az Index is folyamatosan követi, szombati élő hírfolyamunk ide kattintva érhető el.

Rovatok