Index Vakbarát Hírportál

A lázongások miatt betiltják a tűzijáték árusítását Franciaországban

2023. július 10., hétfő 06:04

A francia kormány vasárnap kiadott rendeletében megtiltja a pirotechnikai cikkek használatát a francia nemzeti ünnepet jelentő július 14-i ünnepségeken.

Betiltották a francia nemzeti ünnep idejére a tűzijátékok árusítását, birtoklását és szállítását – írja a BBC News.

Erre a drasztikus lépésre azért volt szükség, mert a múlt hónapban a rendőrség által meggyilkolt 17 éves fiú, Nahel. M halála után hatalmas lázongások törtek ki. Ezek során népszerű támadóeszközként hasznosították a tűzijátékot többen is.

Így a kormány elővigyázatosságból betiltja a pirotechnikai eszközök személyes birtoklását július 14-én. Élisabeth Borne francia miniszterelnök úgy fogalmazott,

a korlátozások mellett masszív biztonsági jelenlétet fognak alkalmazni a béke fenntartása és a francia polgárok védelme érdekében.

A kormányfő aggodalmát is kifejezte a nemzeti ünnepnapot illetően és reméli, nem törnek ki újabb zavargások. Aggodalmának fő oka az, hogy a közelmúltban csaknem 4000 embert vettek őrizetbe a tüntetésen részt vevők közül, akiknek majdnem fele kiskorú volt.

A franciáknak azért ilyen lényeges július 14-e, mert ekkor volt a Bastille ostroma, ami a francia forradalom kezdetét jelentette, több mint 200 évvel ezelőtt.

Rovatok