Index Vakbarát Hírportál

Kim Dzsongun húga megfenyegette az Egyesült Államokat

2023. július 11., kedd 15:01

Kim Dzsongun észak-koreai vezető befolyásos húga, Kim Jodzsong kedden megerősítette Phenjan bejelentését, amely szerint amerikai megfigyelőgépek repültek Észak-Korea gazdasági övezetébe, és egyúttal súlyos következményekkel fenyegetőzött – számolt be az MTI.

Az észak-koreai védelmi tárca hétfőn vádolta meg az amerikai erőket azzal, hogy amerikai gépek sértették meg az észak-koreai légteret. A kommunista ország védelmi tárcájának szóvivője a KCNA észak-koreai állami hírügynökségnek pedig kiemelte, „az amerikai provokáció” csak közelebb viszi a Koreai-félszigetet a nukleáris konfliktushoz. Hozzátették:

Phenjan „visszafogja magát”, de a légteret megsértő gépeket le fogják lőni.

Kim Jodzsong azt mondta, nyolc alkalommal észleltek amerikai gépeket a területen, majd leszögezte, az amerikai erők „nehéz repülésre számíthatnak, ha nem hagynak fel az illegális berepülésekkel”. A Koreai Munkapártban is fontos tisztséget viselő Kim Jodzsong egyúttal felszólította Dél-Koreát: „maradjon ki az ügyből”, mert az „csak a koreai néphadseregre és az amerikaiakra tartozik”.

Az Egyesült Államok védelmi minisztériuma hétfőn tagadta Phenjan állításait, melyek Sabrina Singh, a Pentagon szóvivője szerint alaptalanok. Singh egyúttal kiemelte:

WASHINGTON BETARTJA A NEMZETKÖZI JOGOT.

Matthew Miller amerikai külügyi szóvivő ugyanekkor felszólította Phenjant, hagyjon fel a feszültség szítására szolgáló műveletekkel, és térjen vissza a tárgyalóasztalhoz.

Rovatok