Index Vakbarát Hírportál

Gyakorlatoztak az amerikai és dél-koreai vadászgépek

2023. február 2., csütörtök 07:04

Amerikai–dél-koreai légi hadgyakorlatot tartottak F–22-es és F–35-ös típusú, ötödik generációs, lopakodó vadászgépek és B–1B hadászati bombázók bevetésével a Sárga-tengeren.

A dél-koreai védelmi minisztérium tájékoztatása szerint a közös gyakorlat megmutatta Washington „akaratát és képességeit, hogy hiteles, erős és kiterjesztett elrettentést nyújtson az észak-koreai nukleáris és rakétafenyegetéssel” szemben. A kiterjesztett elrettentés a tárca megfogalmazása szerint arra vonatkozik, hogy az Egyesült Államok katonai képességeinek teljes eszköztárát bevetve kész megvédeni szövetségeseit.

Az észak-koreai külügyminisztérium már reagált is a történtekre. Jelezték, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei „a legszélső határhoz tolták a helyzetet” közös hadgyakorlatukkal, ami azzal fenyeget, hogy

a Koreai-félszigetet hatalmas hadiarzenállá és egyre válságosabb hadiövezetté teszik.

A KCNA állami hírügynökség által kiadott állásfoglalás szerint Phenjan nem érdekelt a párbeszédben Washingtonnal egészen addig, míg utóbbi ellenséges politikát folytat.

Li Dzsong Szup dél-koreai védelmi miniszter és amerikai kollégája, Lloyd Austin többek közt a dél-koreai és amerikai katonai partnerség, valamint a hírszerzési együttműködés magasabb szintre emeléséről, a nukleáris elrettentésről, valamint az észak-koreai rakétafejlesztésekről és Phenjan nukleáris programjáról is egyeztetett kedden Szöulban. Austin arról beszélt, hogy a soha nem látott mértékű „phenjani provokációk” destabilizálják a térséget. Hozzátette: 

az Egyesült Államok kész hagyományos és akár nukleáris fegyverzetét is bevetni Észak-Korea elrettentésére.

A Koreai-félszigeten különösen feszültté vált a helyzet az elmúlt hónapokban, miután Észak-Korea egyre sűrűbben tesztelte ballisztikus rakétáit, valamint déli szomszédja és az Egyesült Államok elleni retorikája is felerősödött.

A kommunista ország tavaly rekordszámú, összesen 37 ballisztikus- és cirkálórakéta-tesztet hajtott végre, gyakran egyszerre több rakéta indításával, így az elindított rakéták száma meghaladta a hetvenet.

Rovatok