Index Vakbarát Hírportál

Észak-Korea két újabb ballisztikus rakétát lőtt ki

2022. december 18., vasárnap 07:13

Észak-Korea két ballisztikus rakétát lőtt ki a Koreai-félsziget keleti partjainál lévő tenger felé vasárnap – közölte a dél-koreai hadsereg.

Dél-Korea jelentése után a két rakéta kilövéséről Ino Toshiro japán védelmi miniszterhelyettes elmondta, hogy az Észak-Korea által kilőtt ballisztikus rakéták a jelek szerint Japán kizárólagos gazdasági övezetén kívül landoltak.

A rakéták 550 kilométeres magasságba repültek, és 250 kilométeres hatótávolságot tettek meg – közölte a japán védelmi minisztérium. Ino Toshiro elmondta: eddig nem érkezett jelentés a rakéták okozta károkról – írja a Reuters.

A legújabb rakétaindítás mindössze néhány nappal azután történt, hogy Észak-Korea egy nagy tolóerejű, szilárd tüzelőanyagú hajtóművet tesztelt. Szakértők szerint a hajtőmű lehetővé teszi a ballisztikus rakéták gyorsabb és könnyebb indítását, miközben új stratégiai fegyver kifejlesztésén dolgoznak, és felgyorsítják a atom- és rakétaprogramjukat.

Fokozódott a tartós feszültség

A Kim Dzsongun vezető által felügyelt tesztet csütörtökön hajtották végre az észak-koreai Sohae műholdindító pályán, amelyet rakétatechnológiák, köztük rakétahajtóművek és űrhajóhordozó eszközök tesztelésére használnak.

Észak-Korea idén példátlan számú rakétakísérletet hajtott végre, köztük egy olyan interkontinentális ballisztikus rakétával (intercontinental ballistic missile, ICBM), amely képes elérni az amerikai szárazföldet, a nemzetközi tiltások és szankciók ellenére.

Novemberben Észak-Korea egy ICBM-et lőtt ki, amely japán tisztviselők szerint elegendő hatótávolsággal rendelkezett ahhoz, hogy elérje az Egyesült Államok szárazföldjét, és mindössze 200 kilométerre landolt Japántól.

Japán pénteken bemutatta a második világháború óta legnagyobb haderőfejlesztését egy 320 milliárd dolláros tervvel, amely keretében Kínára csapást mérő rakétákat vásárolnak, és felkészülnek a tartós konfliktusra.

Rovatok