Index Vakbarát Hírportál

Furcsa, ami Orbán Viktorral történt a NATO-csúcson

2023. július 11., kedd 15:31

Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke egyedüliként a magyar miniszterelnökkel rázott kezet a NATO keddi csúcstalálkozóján, amikor az állam- és kormányfők közös fotóra gyűltek össze. Minderről videó is készült.

A Twitteren többen, köztük a Bloomberg is megosztotta a videót, amelyen a jelenet látható. Joe Biden több másik vezetővel együtt vonult be, Jens Stoltenberg NATO-főtitkár és Rishi Sunak brit miniszterelnök között foglalta el a helyét az első sorban. A bevonulás közben a második sorban álló Orbán Viktorral még kezet rázott, a többi, mellette álló vezetővel viszont nem tette meg ugyanezt.

Ennek a kézenfekvő magyarázata az lehet, hogy velük előtte már találkozott, és csak a magyar miniszterelnök volt az, akivel először látták egymást a NATO-csúcson. Mindenesetre Jennifer Jacobs, a Bloomberg News fehér házi tudósítója is megjegyezte Twitter-posztjában, hogy Biden csak Orbánnal rázott kezet. Mások azt találgatták, hogy ez vajon egy szándékos gesztus volt-e Joe Biden részéről, vagy csak egy malőr. 

Az biztos, hogy a közös fotó előtt Joe Biden már találkozhatott néhány vezetővel. Például az említett Jens Stoltenberggel is, aki már órákkal ezelőtt megosztott az erről készült képet a Twitterén.

A kézfogás előtti pillanatról készült fotót egyébként Orbán Viktor Facebook-oldalán is közzétették azóta.

A Biden–Orbán kézfogás abból a szempontból is érdekes, hogy Magyarország egyike annak a két államnak, amely hivatalosan még nem hagyta jóvá Svédország csatlakozását a NATO-hoz. Szijjártó Péter legutóbb azt mondta, már csak „technikai kérdés”, hogy a magyar parlament ratifikálja a csatlakozást. Az ellenzék viszont kedden is Orbán Viktort támadta amiatt, hogy az Országgyűlés  hosszú hónapok óta tétlen maradt ebben az ügyben.

Az amerikai elnök gesztusa abból a szempontból is meglepő lehet még, hogy a magyar kormány nem éppen barátságos hangnemet ütött meg az Egyesült Államokkal az utóbbi időben. 

Rovatok