Index Vakbarát Hírportál

Szabadlábon a Manson-szekta véreskezű tagja

2023. július 12., szerda 06:58

Ötvenhárom év után kiengedték kaliforniai börtönéből Leslie Van Houtent, akit a hírhedt Charles Manson szektájának tagjaként egy véres kettős gyilkosság miatt ítéltek el 1971 januárjában.

Van Houtent kegyelemmel, feltételesen helyezték szabadlábra, miután Kalifornia kormányzója közölte, hogy nem ellenzi a 73 éves nő kiengedését.

Leslie Van Houten az 1960-as évek végén, tizenévesen csatlakozott Charles Manson hippiszektájához, a Manson Családhoz. Az alapító felbujtására részt vett a Leno LaBianca Los Angeles-i üzlettulajdonos és felesége ellen elkövetett gyilkosságban 1969 augusztusában.

Van Houten a tárgyaláson elismerte, hogy a férfi feleségét tizenkétszer szúrta meg késsel.

Az áldozatok vérét szétkenték a falon.

Leslie Van Houtent a kaliforniai igazságszolgáltatási szervek 2016-ban alkalmasnak találták a feltételes szabadlábra helyezésre; ezután további négy alkalommal is megvizsgálták, és ugyanerre a következtetésre jutottak.

Szabadon engedését azonban a hivatalban lévő kormányzók, Gavin Newsom és elődje, Jerry Brown minden esetben meggátolta arra hivatkozva, hogy a nő változatlanul veszélyt jelent a társadalomra.

A fellebbezési bíróság idén májusban végül a kormányzó ellen döntött, és Gavin Newsom ennek fényében közölte, hogy nem fog további akadályt gördíteni a szabadlábra helyezés elé.

Az 54 éves Cory LaBianca, a meggyilkolt Leno LaBianca lánya azt nyilatkozta a médiának, hogy őt és családját is lesújtotta apja gyilkosának szabadlábra helyezése.

Leslie Van Houten a Los Angeles-i női börtönből egy átmeneti otthonba költözött; ügyvédje szerint mielőbb szeretne munkát kapni, miután börtönévei alatt elvégezte az egyetemet és jogi tanácsadóként szerzett oklevelet.

Roman Polanski filmrendező egykori feleségének, Sharon Tate-nek meggyilkolásában – ami a LaBianca házaspár lemészárlása előtti napon történt – Van Houten nem vett részt.

Charles Manson szektaalapítót hétrendbeli gyilkosság miatt ítélték életfogytig tartó börtönre annak ellenére, hogy elkövetőként sosem vett részt a bűncselekményekben. Ugyanakkor ő tervelte ki azokat, és ő vette rá a szekta tagjait azok kivitelezésére. Manson 2017-ben a börtönben halt meg.

Rovatok