Index Vakbarát Hírportál

Észak-Korea ismét megfenyegette az Egyesült Államokat

2023. július 13., csütörtök 07:55

Az észak-koreai állami hírügynökség csütörtökön megerősítette, hogy Phenjan előző nap sikeresen bocsátott fel egy Hvaszong–18 típusú interkontinentális ballisztikus rakétát (ICBM), az indításon Kim Dzsongun észak-koreai vezető is részt vett – írja az MTI.

A rakéta több mint 6600 kilométeres magasságba emelkedett, és mintegy 1000 kilométert tett meg, mielőtt – az előzetes terveknek megfelelően – a Japán-tengerbe csapódott volna – tájékoztatott a KCNA.

Elemzők szerint ez a típus képes elérni az Egyesült Államokat is.

A hírügynökség egyúttal emlékeztetett rá, hogy a felbocsátásra „súlyos biztonsági válság közepette” került sor, és ismét azt vetette az Egyesült Államok szemére, hogy provokálja Phenjant.

Egyúttal idézte Kim Dzsongunt is, aki figyelmeztetett: „Erőteljesebb katonai lépésekre is sor kerülhet, ha az Egyesült Államok és régiós szövetségese, Dél-Korea nem ismeri be vereségét és nem hagy fel barátságtalan politikájával.”

Leszögezte azt is, hogy a szerdai kilövés része az észak-koreai önvédelmi fejlesztéseknek, melyekre Washington és Szöul arcátlan lépései miatt van szükség.

ENSZ-határozatok tiltják Észak-Korea számára a ballisztikus rakéták fejlesztését, melyek típustól függően akár nukleáris robbanófejek célba juttatására is képesek lehetnek. A phenjani vezetés súlyos nemzetközi szankciók hatálya alatt áll nukleáris programja miatt.

Rovatok