Index Vakbarát Hírportál

Washington átadta az ukrán hadseregnek a világ egyik legrettegettebb fegyverét

2023. július 13., csütörtök 15:15

Olekszandr Tarnavszkij dandártábornok csütörtökön megerősítette a CNN-nek, hogy az Egyesült Államok leszállította Ukrajnának a vitatott kazettás bombákat.

„Most kaptuk meg a fegyvereket, de még nem használtuk őket. Ezek a fegyverek gyökeresen megváltoztathatják a háború menetét. Az ellenség is tudja, hogy a kazettás lőszerek megszerzésével előnybe kerülünk. Az ellenség feladja majd a frontvonal azon részeit, ahol ezeket a fegyvereket használni lehet” – mondta Olekszandr Tarnavszkij a CNN-nek adott interjúban.

Joe Biden amerikai elnök és tanácsadói „nehéz, de egyhangú döntést” hoztak a kazettás bombák Ukrajnába küldéséről – közölte Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója július elején.

Hozzátette, hogy Kijev biztosítékokat adott arra vonatkozóan, hogyan fogja használni a lőszereket, és hogy Oroszország a háború kezdete óta széles körben használja azokat.

A civileknek nem lesz bántódásuk, ígéri Kijev

Olekszandr Tarnavszkij is hangsúlyozta a bombák használatára vonatkozó korlátozásokat, mondván, hogy használatuk tilos sűrűn lakott területeken, még akkor is, ha azokat az orosz erők megszállták.

Az Egyesült Államok állítása szerint Kijev megígérte, hogy az ukrán erők nem fogják használni a pusztító fegyvereket olyan területeken, ahol civilek élnek, és hogy használatukat követően aknamentesítési műveleteket hajtanak végre az érintett zónákban.

Az Egyesült Államok nem részese a kazettás bombákról szóló 2010-es egyezménynek, amely megtiltja az aláíró feleknek a fegyverek használatát vagy más országoknak való átadását, de az amerikai kormány 2003-ban nagyrészt felhagyott a kazettás bombák használatával, és ezzel párhuzamosan korlátozta azok átadását.

„A fegyverek amerikai változata kettős célú, mert a lövedékek gyalogság elleni és páncéltörő bombákat is tartalmaznak. Nagyon hatékonyak a vegyes célpontok, a személyzet és a felszerelés ellen, különösen, ha ezek a célpontok sűrű alakzatokba tömörülnek. Szigorúan katonai szempontból nézve ez egy hasznos és nagyon hatékony lőszer” – magyarázta Christopher Cavoli altábornagy, az Egyesült Államok Európában állomásozó szárazföldi haderejének parancsnoka.

Ezek a típusú bombák több kisebb bombát bocsátanak ki magukból, amelyek nagy területen hajtanak végre óriási pusztítást.

Moszkva ellenlépéssel fenyeget

Azt, hogy hogyan működik egy ilyen bomba, az alábbi animációban mutatják be:

Hogy milyen pusztításra képes, azt már korábban láthattuk, hiszen Moszkva már többször is használt ilyen típusú robbanószert az ukrajnai háborúban. A következő videóban egy ilyen támadásról nézhetnek képsorokat. A felvételek tavaly márciusban készültek.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerdán azt mondta, hogy a kazettás bombák Ukrajnának történő szállítása „megváltoztatja a helyzetet a háborúban, és komoly válaszlépésekre kényszeríti az orosz hadsereget”.

Az orosz–ukrán háború eseményeit az Index is figyelemmel kíséri, csütörtöki élő hírfolyamunk ide kattintva érhető el.

Rovatok