Index Vakbarát Hírportál

Feszültség keletkezett az orosz hadseregen belül, Putyin kirúghatta a tábornokát

2023. július 13., csütörtök 16:13

Az egyik Ukrajnában szolgáló orosz tábornok azt állítja, hogy kirúgták, miután azzal vádolta a legfelsőbb katonai vezetést, hogy elárulta a háborúban harcoló orosz katonákat.

Ivan Popov az 58. hadsereg parancsnoka volt, amely a déli, zaporizzsjai területen harcolt. Hangüzenetében a férfi azt mondta, hogy kérdéseket intézett az orosz védelmi minisztériumhoz a magas emberveszteség és a tüzérségi támogatás hiánya miatt.

„Vagy hallgatok, és gyáva maradok, vagy kimondom az igazat. Nem volt jogom hazudni az elesett bajtársaim nevében, ezért felvázoltam az összes létező problémát” – mondta Ivan Popov.

Kemény dolgot vágtak a védelmi miniszter fejéhez

Anélkül, hogy kimondta volna Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter nevét, Popov a tárcavezetőnek külön is üzent – írja a Politico. Állítólag így fogalmazott: „Az ukrán fegyveres erők nem tudták áttörni a vonalainkat a frontvonalon, de a főnökünk hátulról, alattomosan és aljas módon csapott le ránk”.

A hangüzenetet Andrej Guruljov orosz parlamenti képviselő, volt katonai parancsnok hozta nyilvánosságra. Nem tudni, hogy az üzenetet pontosan mikor rögzítették – emelte ki a BBC.

Az orosz katonai vezetés nyílt bírálata egy tapasztalt tábornok részéről kevesebb mint három héttel a Wagner-lázadás után arra enged következtetni, hogy folyamatos az elégedetlenség az orosz hadseregen belül, miközben az a második világháború óta a legnagyobb szárazföldi háborút vívja Európában – teszi hozzá a Reuters.

Hozzá kell tenni azonban, hogy a hangforrás hitelességét még nem sikerült független forrásból megerősíteni.

Az orosz–ukrán háború eseményeit az Index is figyelemmel kíséri, csütörtöki élő hírfolyamunk ide kattintva érhető el.

Rovatok