Index Vakbarát Hírportál

Ekkora pusztítást végezne a zaporizzsjai atomerőmű felrobbantása

2023. július 14., péntek 08:56

Az orosz egészségügyi minisztérium nyilvánosságra hozta a zaporizzsjai atomerőművet ért támadás legrosszabb alternatíváját. Ihor Kuzin, az ukrán egészségügyi minisztérium helyettes vezetője számolt be erről az Ukrinformnak adott interjúban.

Nyilvánosságra hozták a zaporizzsjai atomerőművet ért támadás legrosszabb forgatókönyvét. Ihor Kuzin, az egészségügyi minisztérium helyettes vezetője, Ukrajna főorvosa beszélt erről az Ukrinformnak – írja az Unian.

Kuzin elmondta, hogy az erőmű blokkjainak egy bizonyos része még nem üzemel, ami azt jelenti, hogy ott nincs radioaktív jód, amely felszabadulhatna egy esetleges balesetnél.

Minden lehetséges forgatókönyvet figyelembe kell venni, hiszen terrorizmusról van szó. A legrosszabb forgatókönyv pedig az, hogy az erőműblokkot teljes kapacitásra hozzák, majd terrortámadást követnek el egy már működő reaktor ellen. Akkor valóban előfordulhat radioaktív jód felszabadulása

– mondta Kuzin.

A sugárszennyezés mértéke a környezetbe kerülő izotóp-összetételtől függ. A miniszterhelyettes szerint az átlagos érintett zóna 30 és 50 kilométer között mozog egy atomerőmű körül. 

Ami a zaporizzsjai atomerőművet illeti, itt 50 kilométeres zónáról beszélünk, mivel ez az egyik legnagyobb teljesítményű atomerőmű. Ezért arra számítunk, hogy a szennyezés mértéke ezen a területen olyan mértékű lehet, hogy valószínűleg evakuálásra lenne szükség, ha ez a kibocsátás és maga a baleset a lehető legsúlyosabb

– teszi hozzá az egészségügyi minisztérium képviselője.

Külön kifejtette, hogyan kell eljárniuk azoknak a polgároknak, akik az érintett zónában tartózkodnak.

Nukleáris baleset esetén be kell menni a házba, be kell zárni az ablakokat, ajtókat, le kell venni a piszkos ruhákat, le kell zuhanyozni, és a zárt ajtók mögött kell maradni, valamint mindenképpen meg kell várni a hivatalos forrásokból érkező információkat

– magyarázta Kuzin.

Kuzin nem javasolja a polgároknak, hogy maguk evakuáljanak, mivel ilyen esetben megnő a kockázata annak, hogy az áldozatok tévedésből egy még szennyezettebb zónába menekülnek. 

A zaporizzsjai atomerőmű még 2022 telén került orosz megszállás alá, és azóta az oroszok pajzsként használják az erőművet az Ukrán Fegyveres Erőkkel szemben. Az ukrán ellentámadás megindulásával azonban az atomerőmű biztonsági helyzete eszkalálódott.

Rovatok