Index Vakbarát Hírportál

Izrael élesen bírálta, hogy Svédországban engedélyezték a Tóra-égetést

2023. július 15., szombat 14:30

Izrael felháborodott, miután Svédországban engedélyezték a Tóra esetleges elégetését egy tüntetésen a zsidó állam stockholmi nagykövetsége előtt – írja az MTI. Jichák Hercog izraeli államelnök szerint ez nem a véleménynyilvánítás szabadsága, hanem „a színtiszta gyűlölet közszemlére tétele”.

Szent könyvek elégetésére kért engedélyt egy svéd személy, aki szombaton egy nyilvános összejövetelen vetné tűzbe a tórát és a bibliát Izrael stockholmi nagykövetsége előtt. A tüntetés szervezője akcióját egyfajta válasznak szánja a júniusi Korán-égetésre, amely a svéd főváros egyik mecsetje előtt történt, és a muszlim országokban tüntetésekkel kísért közfelháborodást váltott ki. Az akciót a stockholmi rendőrség engedélyezte.

Izrael élesen bírálta, hogy Svédországban engedélyezték a Tóra esetleges elégetését a tüntetésen.

„Izrael Állam elnökeként elítéltem, hogy elégették a Koránt, amely szent a világ muszlimjai számára, és most megszakad a szívem, hogy ugyanez a sors vár a zsidó bibliára, a zsidóság örök könyvére” – jelentette ki Jichák Hercog izraeli államelnök.

A szent írások meggyalázásának engedélyezése nem a véleménynyilvánítás szabadságának gyakorlása, hanem a nyilvánvaló uszítás és a színtiszta gyűlölet közszemlére tétele

– fogalmazott Hercog. Mint mondta, az egész világnak össze kell fognia, és egyértelműen el kell ítélnie ezt a megvetendő cselekedetet.

Hasonlóan vélekedik Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő, aki szintén Twitteren-oldalán ítélte el a svéd döntést.

Izrael Állam nagyon komolyan veszi a zsidó nép legszentebbjének ártó gyalázatos döntést

– hangsúlyozta Netanjahu.

Eli Kohen izraeli külügyminiszter nyomatékosan felszólította a svéd hatóságokat, hogy vegyék elejét a tóraégetésnek.

A svéd rendőrség hangsúlyozta, hogy „nem konkrétan szent szövegek elégetésére” vonatkozó kérelmet engedélyeztek, hanem egy nyilvános összejövetelt, amelyen a kifejezési szabadság alkotmányba foglalt jogával élve véleményt fejeznek ki. Úgy vélik, ez egy fontos különbségtétel.

Rovatok