Index Vakbarát Hírportál

Hatalmas földrengés volt a tengerentúlon

2023. július 16., vasárnap 11:38

Erős, 7,4-es magnitúdójú földrengés rázta meg az Alaszkai-félszigetet vasárnap hajnalban, károkról és áldozatokról egyelőre nem érkezett jelentés.

A rengéseket 9,3 kilométeres mélységben, az Alaszka déli részén lévő Sand Pointtól mintegy 106 kilométerre mérték – adta hírül az MTI az amerikai földtani intézet tájékoztatását.

A földmozgások nyomán szökőárriadót is elrendeltek a térségben.

A geológiai felmérés szerint a lakosság alig vagy egyáltalán nem volt kitéve a rengésnek – írja a Sky News.

A lap szerint nem várható földcsuszamlás, vagy csak a rendkívül érzékeny területeken fordulhatnak elő. 

Világszerte rögzítettek földrengéseket júniusban

A dél-amerikai Kaliforniai-öbölben június 19-én erős, 6,4-es erősségű földrengés volt. Romániában június 17-én a Buzau megyei Vráncsa szeizmikus zónában történt egy 4,3-as erősségű földmozgás. Június elején egy jóval erősebb – 5,3-as erősségű – földrengés volt Arad megyében, amely több épületben is károkat okozott.

A ROMÁNIAI FÖLDRENGÉST MAGYARORSZÁG TÖBB PONTJÁN IS LEHETETT ÉREZNI.

Június 6-án Horvátországban is földrengés volt Eszék közelében, a magyar határtól tíz kilométerre. Az obszervatórium szerint elképzelhető, hogy a földmozgást a határ magyarországi oldalán is érzékelhették. 

Franciaországot ritka, 5,8-as erősségű földrengés rázta meg június 16-án, a helyi szeizmológiai hivatal „nagyon erősnek” nevezte a rengést. A Fülöp-szigeteket pedig június 15-én rázta meg egy szintén erős földrengés.

Rovatok