Index Vakbarát Hírportál

Joe Bidenék alaposan felbőszítették Kim Dzsongunt

2023. július 16., vasárnap 10:37

Hadgyakorlatot tartott vasárnap a dél-koreai, a japán és az amerikai hadsereg a Koreai-félsziget partjainál. A művelet során a felek a ballisztikus rakéták elhárítását gyakorolták, miután Észak-Korea sikeresen bocsátott fel egy ilyen típusú fegyvert.

A hadgyakorlaton többek között egy Aegis ballisztikus rakétavédelmi rendszerrel felszerelt rombolót is bevetettek a hadseregek.

Hadseregeink erőteljes válaszadási képessége és a felek közötti szoros együttműködés révén hatékonyan tudunk reagálni Észak-Korea nukleáris fenyegetéseire és rakétakilövéseire

– szögezték le a felek.

A műveletet néhány nappal azt követően rendezték, hogy Észak-Korea a héten sikeresen bocsátott fel egy Hvaszong18 típusú interkontinentális ballisztikus rakétát (ICBM) – írja az MTI.

Az Egyesült Államok, Japán és Dél-Korea utoljára áprilisban rendezett közös hadgyakorlatot.

Csütörtökön a dél-koreai és az amerikai fél légierői is gyakorlatoztak, a műveleten egy B–52-es stratégiai bombázót is felvonultattak.

Phenjanra ENSZ-szankciók vannak érvényben azóta, hogy Észak-Korea 2006 decemberében belekezdett nukleáris programjába. Ezek között szerepel a ballisztikus rakéták fejlesztésének és tesztelésének tilalma is, azonban Phenjan csak a múlt évben rekordszámú, több mint 70 rakétakísérletet hajtott végre.

Phenjan korábban nyíltan megfenyegette Washingtont, Kim Dzsongun észak-koreai vezető néhány napja arra figyelmeztetett: „Erőteljesebb katonai lépésekre is sor kerülhet, ha az Egyesült Államok és régiós szövetségese, Dél-Korea nem hagy fel barátságtalan politikájával.”

Rovatok