Index Vakbarát Hírportál

Mark Ruffalo szerint a hollywoodi milliárdosok „kövér macskaként röhögnek”

2023. július 16., vasárnap 19:09

Májusban kezdődött a hollywoodi forgatókönyvírók sztrájkja, melyhez már színészek is csatlakoztak. A szakszervezet és a filmstúdiók nem tudtak megegyezni a béreket és a mesterséges intelligánciát érintő kérdésekben.

2023. május 2-án sztrájkba kezdtek Hollywood forgatókönyvírói, mivel érdekképviseletük nem tudott megegyezni a filmstúdiók vezetőivel. A SAG-AFTRA szakszervezet tárgyalói egyhangúlag sztrájkot javasoltak. Az írók szerettek volna nagyobb juttatásokat kieszközölni a filmstúdióktól és streamingszolgáltatóktól, valamint biztosítékokat arra vonatkozóan, hogy munkájukat nem váltja fel a mesterséges intelligencia. 2023. június végén 160 ezer színész jelentette be, hogy készen áll csatlakozni a megmozduláshoz, ami azt jelenti, hogy várhatóan a jelenleg gyártás alatt álló összes film és sorozat készítése leáll.

Többen is nyilatkoztak a sztrájkkal kapcsolatban

Bob Iger, a Disney vezérigazgatója szerint az írók és a színészek elvárásai nem reálisak, nagyon zavarónak és fenyegetőnek ítélte meg a sztrájkot – írja az Independent.

Fran Drescher, a SAG-AFTRA elnöke szerint a stúdiók válasza a színészek aggodalmaira „sértő és tiszteletlen” volt.

Brian Cox skót színész a Sky Newsnak adott interjújában azt mondta, hogy a sztrájk „nagyon-nagyon kellemetlenné válhat”, és „elég sokáig eltarthat”.

Mark Ruffalo amerikai színész arra buzdította sztárkollégáit, hogy dolgozzanak független producerekkel, miután kiderült, hogy a SAG-AFTRA hamarosan „átmeneti megállapodásokat” köt a valóban független producerekkel, ami lehetővé teszi, hogy a sztrájk ideje alatt sokan közülük projekteket készítsenek, feltéve, hogy nem állnak kapcsolatban a Film- és Televíziós Producerek Szövetségével.

Milliárdosok birodalmát hozták létre, és úgy gondolják, hogy mi már nem vagyunk értékesek. Amíg ők a milliárdos fiúk nyári táboraiban lógnak és röhögnek, mint a kövér macskák, mi egy új világot szervezünk a dolgozóknak

– fogalmazott Ruffalo.

A színészek többek között azért sztrájkolnak, mert félnek attól, hogy a mesterséges intelligencia felváltja őket, és örökre felhasználja a képmásukat. Christopher Nolan filmrendező is a mesterséges intelligenciára figyelmeztetett. 

Az emberek az én szakmámban egyszerűen nem akarnak felelősséget vállalni azért, amit az algoritmus tesz

– fogalmazott Nolan.

Rovatok