Index Vakbarát Hírportál

Újabb fordulat történt a 40 éve eltűnt vatikáni lány ügyében

2023. július 16., vasárnap 16:20

Emanuela Orlandi 40 évvel ezelőtt tűnt el Rómában. A 15 éves lány vatikáni állampolgár volt, mivel édesapja a Pápai Ház világi tisztviselőjeként dolgozott. Máig nem derült ki, hogy mi történt, ám több olyan elmélet is született, miszerint a Vatikánnak is köze lehetett a történtekhez.

Emanuela Orlandi egy vatikáni alkalmazott 15 éves lánya volt, 40 évvel ezelőtt, 1983. június 22-én tűnt el a római Piazza Navona közelében, a Sant’Apollinare katolikus templom melletti zeneiskolából. A lány eltűnését a mai napig titok fedi, de most az ügy újabb fordulatot vett, mivel a lány testvére, Pietro Orlandi elutasította a Vatikán és a római ügyészség „szégyenletes” kísérletét, hogy a családra hárítsák a felelősséget azzal, hogy szerintük a halott nagybácsi áll a lány eltűnése mögött – írja a CNN.

Az eset azóta is foglalkoztatja Olaszországot, összeesküvés-elméletek robbantak ki, amelyekben a maffiától a nemzetközi terroristákon át a katolikus egyházig mindenki érintett. További nemzetközi figyelemre tett szert az ügy, amikor tavaly ősszel a Netflixen megjelent a Vatican Girl című dokumentumfilm.

Pietro Orlandi, aki életét eltűnt testvére keresésének szentelte, kedden nyilatkozott egy sajtótájékoztatón az után, hogy a La7 olasz hírcsatorna külön riportot közölt Emanuela eltűnéséről, miután a Vatikán nyomozati dossziékat adott át a római ügyészségnek.

A dokumentumok között volt Agostino Casaroli, a Vatikán akkori államtitkára és egy kolumbiai pap közötti levelezés, aki az Orlandi család lelki vezetője és gyóntatója volt.

A dokumentumok szerint Mario Meneguzzi, aki Emanuela nagybátyja volt, szexuálisan zaklatta Emanuela akkor 21 éves húgát, Natalinát, körülbelül abban az időszakban, amikor a lány eltűnt. Az Orlandi család szerint a nagybácsi elleni vádakat kivizsgálták, és az érintettségét elutasították. Emanuela eltűnését a család és mások is egy szervezett bűnbandához kötik.

Laura Sgro, az Orlandi család ügyvédje egy sajtótájékoztatón mondta el, hogy a hatóságok tisztázták a nagybácsit.

Az olasz igazságszolgáltatás már az 1980-as évek elején foglalkozott ezzel az üggyel, anélkül hogy bármilyen eredményre jutott volna. Remélem, nem ezek az egyetlen papírok, amelyeket a vatikáni ügyész küldött a római ügyésznek

– mondta Sgro.

Meneguzzit 1985-ben a rendőrség kihallgatta, és akkoriban megerősítették, hogy Rómán kívül tartózkodott. Most a család attól tart, hogy a vatikáni dosszié nem tartalmaz olyan nyomokat, amelyekről azt remélték, bizonyíthatják, hogy a Vatikánnak valamilyen módon köze lehetett a lány eltűnéséhez. Orlandi azt írta Facebook-oldalán, szertefoszlott reménye, hogy valamilyen jó hírrel szolgálnak majd neki.

A Vatikán is reagált, a szóvivőjük azt mondta, hogy

a Szentszék is szeretné, hogy a család megismerje a tényeket, és ennek érdekében reméli, hogy minden elméletet körüljárnak.

Emanuela Orlandi halálának 40. évfordulóján Ferenc pápa vasárnapi angelusában megemlítette a történetet, kifejezve „közelségét a családhoz, mindenekelőtt az édesanyához”, hozzátéve, hogy imádkozik értük és „minden családért, akik gyászt hordoznak egy szeretett személy eltűnése miatt”.

A Vatikán kétszer is kereste a lány holttestét, egyszer 2018-ban a Szentszék olaszországi római nagykövetségének területén, ahol egy járda alatt talált emberi maradványok nem egyeztek Emanuela DNS-ével, majd 2019-ben, amikor a Vatikán beleegyezett, hogy felnyissa két német hercegnő sírját, akikről úgy gondolták, hogy a Vatikán területén vannak eltemetve. Emanuela maradványainak ott sem volt nyoma.

Rovatok