Index Vakbarát Hírportál

Újra nyomoznak az eltűnt vatikáni lány ügyében

2023. január 10., kedd 05:49

A Vatikán ismét felvette a nyomozást az 1983-ban eltűnt 15 éves lány, Emanuela Orlandi ügyében. A 15 éves eltűnt lányról tavaly még a Netflixen is megjelent egy sorozat, A vatikáni lány: Emanuela Orlandi eltűnése címmel.

1983. június 22-én estefelé, bőven az iskolai nyitvatartás után a római Tommaso Ludovico Da Victoria zeneiskola igazgatójának csörgött a telefonja. A vonal túlsó végén a vatikáni bank egyik tisztviselője és felesége érdeklődött kétségbeesetten arról, hogy 15 éves lányuk részt vett-e az aznapi fuvolaórán. Később kiderült, hogy Emanuela Orlandi ott volt ugyan aznap a fuvolások között, de valamennyit késett az óráról, ott végig zaklatottnak tűnt, majd előbb el is kéredzkedett. Felszállt a Vatikán felé tartó buszra, és soha többé nem került elő.

Alessandro Diddi, a szentszék igazságügyi megbízottja a csendőrséggel közösen döntött a vizsgálat folytatásáról a 40 éve történt eltűnési ügyben. A nyomozás célja az eddig keletkezett akták, dokumentumok, beszámolók, információk és tanúvallomások ismételt ellenőrzése, valamint az új nyomok vizsgálata. A Vatikán szerint minden egyes részletet újból górcső alá vesznek a lány eltűnésének napjától. A nyomozás újrafelvételét a Ferenc pápa által szorgalmazott igazságkereső és átláthatósági törekvések keretében kezdeményezték.

Olaszország leghíresebb megoldatlan rejtélye

Emanuela Orlandi 1983. június 22-én tűnt el Rómában. A 15 éves lány vatikáni állampolgár volt, mivel édesapja az egyházfő személyi titkárságaként működő Pápai Ház világi tisztviselőjeként dolgozott. A lány eltűnését a mai napig titok fedi, több olyan elmélet is született, miszerint a Vatikánnak is köze lehet a történtekhez. Az egyik ilyen népszerű teória szerint a lányt egy olyan banda hurcolhatta el, amely Vatikán bankjának akkori elnökét, Paul Marcinkust akarta zsarolni. Egy másik elmélet szerint Orlandit azért rabolták el, hogy elérhessék a török Ali Agca szabadon engedését, aki 1981-ben merényletet kísérelt meg II. János Pál pápa ellen.

Az eltűnési ügyet Olaszország leghíresebb megoldatlan rejtélyeként is emlegetik. 2019-ben a holttestét keresve felnyitották két hercegnő sírját a vatikáni német temetőben, de hiába. Egy évvel korábban a Vatikán olaszországi nunciatúrájának egyik melléképületében találtak „gyanús csontokat”, de az ügyészség megállapította, hogy azok nem származnak sem Emanuelától, sem egy ugyanazon év nyarán eltűnt másik 15 éves római lánytól, Mirella Gregoritól.

A Netflix-sorozat felfedte: egy pápához közeli személy zaklatta a lányt

Októberben egy Netflix-sorozat (A vatikáni lány: Emanuela Orlandi eltűnése) is foglalkozott az egykori nyomozással, köszönhetően szemtanúk tanúvallomásainak.

A többi között Orlandi egykori barátnője arról beszélt, hogy az eltűnése előtti héten Emanuela azt állította, hogy „egy pápához közel álló személy” szexuálisan zaklatta.

A hallgatás gyakran a legsúlyosabb bűncselekmény. Ez a legborzalmasabb, ami egy családdal történhet

– jelentette ki Pietro Orlandi, Emanuela testvére. Meggyőződése szerint a Vatikán pontosan tudja, mi történt testvérével, és hogy hol temették el.

Mint mondta, elérkezett az ideje az igazságnak, hogy 92 éves anyjuk legalább virágokat helyezhessen el lánya sírjára, bárhol is legyen az. Pietro Orlandi hozzátette: sosem fog felhagyni a kereséssel.

Ebben a cikkben a szexuális visszaélés a téma. Kérjük, olvassa el erről szóló írásunkat is!

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, hívja az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes, 06 (80) 20-55-20-as számon.

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06 (80) 505-101-es telefonszámon .

(Borítókép: Részlet A vatikáni lány: Emanuela Orlandi eltűnése című sorozatból. Fotó: IMDB)

Rovatok